Hopp til hovedinnholdet

Nekting av nødvendig helsehjelp - vold

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Kan det reknes som entype vold dersom en ikke får nødvendig helsehjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du gir veldig lite informasjon om hva som er bakgrunnen for spørsmålet ditt. Derfor vil jeg gi litt generell informasjon slik at du heller kan stille oppfølgingsspørsmål dersom du har dette.

Jeg tar utgangspunkt i at spørsmålet handler om en person som bor i Norge og har krav på helsehjelp etter regelverket her.

Dersom du er under noens omsorg, og de nekter deg å få nødvendig helsehjelp, som for eksempel å gå til legen, kan dette ses på som psykisk vold.

Dersom du oppsøker legen og legen nekter deg å for eksempel få en henvisning til spesialist som vil kunne gi deg nødvendig helsehjelp, vil dette imidlertid først og fremst ses på som tjenesteforsømmelse og ikke som vold.

Samtidig vil det alltid være spørsmål om hvilket tilbud som finnes i Norge. I dag er det jo blant annet vært fokus i mediene på behandlingsmuligheter for sykdommer, som den norske stat har valgt å ikke ha tilbud om i helsevesenet. Du trenger ikke se lenger enn til Gunhild Stordalen for å se eksempler på dette. Jeg mener det blir feil å si at disse tilfellene med alvorlig sykdom som ikke får tilbud om behandling som finnes, kan ses på som vold. Her er det snakk om helt andre ting som økonomi og politikk. Det betyr ikke at det ikke er uheldig at det er disse faktorene som skal avgjøre om man får behandling for sykdom dersom dette finnes.

Jeg beklager at det ikke er mulig å gi et tydeligere svar på spørsmålet ditt. Du må gjerne stille oppfølgingsspørsmål, eller utdype spørsmålet ditt, dersom du ønsker dette.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold