Hopp til hovedinnholdet

Finnes det et hjelpesenter for søsteren min?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 19 som har en søster på 22. Hun har alltid hatt en veldig tøff vei og har hatt myr problemer helt siden hun var liten, og dette merkes veldig godt på sinnet hennes.. Føler hun tramper meg over tærene hele tiden, og hvis jeg sier noe feil blir hun fly forbanna og prøver å gjøre livet kjipt for meg. Og hvis hub blir virkelig sint slår hun, har gått så langt at hun en gang tok kvele tak på meg siden jeg ikke lagde frokost til hun og.. Jeg kan ikke flytte ut siden jeg ikke har penger, men vet ikke hva jeg skal gjøre. Har alltid vært en blid og fornøyd jente, men føler hun ødelegger meg med å smitte det dårlige humøret sitt over på meg.. Og det siste jeg vil er å ende opp som hun. Verken meg eller min mor vet hva vi skal gjøre for å roe hun ned.. Så hva kan jeg gjøre? Finnes det hjelpesentraler for å roe hun ned? Og hva blir mine rettigheter om hun bruker vold igjen? Takk på forhånd for svar. Mvh jente 19

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er leit å høre at søsteren din har det så vanskelig. Så lenge dere bor hjemme er det mye ansvar som ligger hos moren deres. Hun er den som kan sette regler og grenser for hva som er lov hjemme hos dere.

Det er muligheter for søsteren din å få hjelp. Det som i aller fleste tilfeller er viktig, er at hun vil ha hjelp. Det er utrolig vanskelig å hjelpe noen som ikke selv vil ha hjelp.

Det at hun tar kvelertak på deg er veldig alvorlig. Hadde det vært et fremmed menneske hadde de aller fleste meldt dette til politiet. Vi tåler av og til for mye fra familiemedlemmer fordi vi er glade i dem.

Dersom søsteren din innser at hun har et problem med å styre sinnet sitt bør hun ta kontakt med fastlegen sin for å få henvisning til for eksempel en psykolog eller lignende for å fo hjelp med dette. Dersom hun ikke innser at hun har et problem burde kanskje du og moren din bestille time ved familievernkontoret der dere bor. Der er de eksperter i å hjelpe familier å få det bedre sammen.

Håper dette er til nytte for deg! 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold