Hopp til hovedinnholdet

Stefaren til vennen min er voldelig.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en venn som har en ny stefar. Men dette er virkelig alvorlig. Siden moren til kameraten min har ei liten baby på 3 mnd fra før av med en anen mann. Og det liker selvfølgelig ikke stefaren! Han er sikkelig voldelig mot babyen og både slår når babyen gråter. Nå vet ikke jeg om han ikke slår hardt eller ei, men det er hjerteknusende og se på. Jeg har meldt fra til kameraten og han sier at det samme skjer med ham! Bare fordi de ikke er hans barn har han ingen rett til å gjøre det. Dessuten er moren like medskyldig om hun bare står å ser på? Er jeg også medskyldig da? Vi har tenkt til å si det til politiet, er det lurt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er alvorlig det du forteller, det er ikke lov å slå barn, og dette handler om en forsvarsløs baby. Det er vanskelig å si om moren er medskyldig, det kan være at hun faktisk er redd og derfor ikke klarer å gjøre noe med det av den grunn.

Du er ikke medskyldig, men det er svært viktig at du får sagt i fra om det som skjer hos kameraten din. Det er viktig at du går til politiet og melder fra. Du kan også kontakte barnevernet på stedet der du bor og fortelle det du vet. Barnevernet kan melde til politiet, når de blir kjent med at barn utsettes for vold. Barnevernet kan også hjelpe familien til kameraten din i håp om at mannen kan slutte å slå, og familien får det bedre. Du kan også melde anonymt ( at du ikke oppgir ditt navn ) til barnevernet både skriftlig og pr. telefon.  Imidlertid er det viktig at du og kameraten din er enige på forhånd, slik at han ikke trekker seg og benekter, fordi han kanskje blir redd.

Prat gjerne med foreldrene dine eller andre voksne du stoler på om dette, så kan de også hjelpe deg med å fortelle videre.

Hvis du har behov for å mer råd før du bestemmer deg, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge 116 111. Telefonen er åpen  på hverdager fra kl. 15.00 - 08.00, og hele døgnet i helger og høytider. Det er gratis å ringe, og det er erfarne barnevernsarbeidere som besvarer telefonen.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Landsdekkende telefonnummer til politiet

Politiet: 02800

Ringer du 02800 kommer du automatisk til hovedsentralbordet i det politidistriktet du befinner deg i. Tilbudet er døgnåpent.

Nummeret erstatter IKKE nødnummeret 112.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold