Hopp til hovedinnholdet

Hvor går grensen for hva som er vold?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er ei 17år gammel jente som lurer på en ting. Jeg lurer på hvor "grensa" på vold er? Altså når jeg og kjæresten min krangler så tar han skikkelig tak i meg og holder meg slik at jeg ikke får gjort noe. Jeg prøver å sprelle i fra men han slipper ikke. Jeg blir vel egentlig ikke redd, fordi han er veldig snill. Men det er ubehagelig for det om. Jeg hater at han gjør det og sier han skal slippe men det gjør han ikke. Han sier at han skal gjøre det for å holde meg rolig, noe som tydelig ikke funker, fordi jeg skriker og ber han slippe meg. Men han bare fortsetter. Jeg har prøvd å si det til han flere ganger men han hører aldri. Da kommer det store spørsmålet, er dette fysisk vold?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 og takk for at du skriver til oss!
Det finnes mange definisjoner av hva vold er. Selv synes jeg definisjonen til Per Isdal, psykolog ved Alternativ til Vold, er svært beskrivende: "Vold er enhver handling rettet mot en annen person ved at denne handlingen skader, smerter, skremmer eller krenker, får den personen til å gjøre noe mot sin vilje eller å slutte og gjøre som den vil."  Du lurer på om det du utsettes for er fysisk vold. Du skriver at du ikke blir redd, men opplever du handlingen som krenkende, smertende eller skadelig? Du skriver at du holdes fast så du ikke kommer løs, enda du ber ham om det. Ut i fra hva du beskriver ville jeg sagt at det du utsettes for er vold, og at det kjæresten din gjør mot deg ikke er greit. Jeg vil råde deg til å gå en runde med deg selv: er dette en kjæreste du vil ha? Du fortjener å bli behandlet med respekt. Kjæresten din behandler deg ikke med respekt når dere krangler.
 
Vennlig hilsen psykologen 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold