Hopp til hovedinnholdet

Jeg har problemer med å forelske meg. Hva kan jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har problemer med å forelske meg. Jeg har hatt kjærester, men er aldri forelsket. Har egentlig aldri vært forelsket i en gutt før heller. Det er ikke så veldig alvorlig men hadde lite problemer med en fosterbror når jeg var mindre. Jeg vet at han ikke mente det og det var jo han som hadde problemer med foreldrene sine (derfor han bodde hos oss), uansett så gjorde han ubehagelige ting mot meg. Anklager han ikke eller noe for vet hvor vanskelig han har hatt det. Greia er, kan detter være grunnen til at jeg ikke forelsker meg? I så fall kan jeg gjøre noe med det? Føler jeg misser ut så mye og si fall hvis det varere lengre er det jo ikke så gøy? Er det noe jeg kan gjøre? Ikke gjøre? Tusen takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du aldri har vært forelsket. Du skriver også at du lurer på om dette kan ha en sammenheng med noen du opplevde når du var yngre. Forstår at det er vanskelig å ikke oppleve at en er forelsket. For noen tar det lang tid å forelske seg. Det kan være at du ikke har truffet den rette personen ennå. Samtidig er vanskelig å si om det du opplevde av ubehageligheter har en sammenheng med det at du ikke greier å bli forelsket i noen. Men selvfølgelig kan det du har opplevd i forhold til ubehagelige ting som fosterbroren din gjorde med deg være en grunn til at du ikke greier å forelske deg.

Det å oppleve angst, ubehag og kanskje ikke stole helt på noen kan gjøre at en lukker seg og har vanskelig å slippe andre helt inn. Du skriver ikke om du har delt den vonde opplevelsen, som du hadde med fosterbroren din da du var yngre, med andre. Det er viktig å få bearbeidet opplevelser som er ubehagelig og vanskelig slik at en kommer seg vider i livet.

Jeg tenker at det er veldig viktig at du snakker med noen du stoler på om hvordan du har det og hva du føler som vanskelig. Kan du snakke med foreldrene dine om det så er det fint. Noen ganger er det lettere å snakke med noen en ikke kjenner om vanskelige ting og følelser. Helsesøster på skolen din, helsestasjon for ungdom i kommuner du bor i eller fastlegen din. De kan henvise deg til psykolog om du trenger det. De som jobber i helsetjenesten har taushetsplikt.

Det finnes også hjelpetelefoner der du kan ringe og snakket med noen om hva du har opplevd og hvordan du har det nå.

Alle som vil snakke eller skrive om livets utfordringer kan ta kontakt med Hjelpetelefonen . Dette er et døgnåpent tilbud der man kan snakke om enklere eller vanskeligere tema. Det er gratis å ringe 116 123.

Tenker at det er viktig at du tar tak i det som plager deg slik at du kan få det bedre.

Ønsker deg alt godt og lykke til. Legger artikler under svaret som du kan lese. 

 

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold