Hopp til hovedinnholdet

Tror kollegaen min utsettes for vold, men kjenner henne ikke godt nok til å spørre. Hva skal jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hei. Jeg har en kollega som har kommet med blåveis på jobb flere ganger, og en gang hadde hun brannskader i pannen. Hun kommer med klassiske unnskyldninger som at hun falt ned trappen osv. Hun har også mye fravär og er innesluttet. Jeg har snakket med sjefen min om dette men det er ingen som tar tak i det. jeg föler jeg ikke kjenner hun godt nok til å spörre hun rett ut. hva skal jeg gjöre? Jeg föler jeg må gjöre noe hvis det er tilfelle at hun faktisk er i et voldelig forhold.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 og takk for at du skriver til oss!
Du mistenker at kollegaen din utsettes for vold, samtidig føler du på at du ikke kjenner henne godt nok til å spørre direkte. Jeg vil i dette tilfellet råde deg til å fortsette og bry deg om og være en støtte for kollegaen din. Ved å vise omtanke og oppmerksomhet viser du at du bryr deg, og det vil for henne kunne være lettere å eventuelt betro seg til deg eller at du kan spørre henne. Det går også an å dele sin bekymring ved å eksempelvis si noe lignende som at " jeg har merket meg at du i det siste har kommet med blåveis på jobb / at du ikke har vært på jobb, også merker jeg at jeg blir bekymret for deg og hvordan du har det, (og om du har det bra, eller om det er noen som skader deg).." Da viser du at du legger merke til og er opptatt av hennes ve og vel, samtidig som du stiller deg undrende heller enn konfronterende. Det finnes ingen fasitsvar for hvordan å gå frem, men jeg håper at noe av det ovennevnte kan være til nytte. Dersom kollegaen din forteller deg at hun utsettes for vold, vil jeg råde deg til å fortsette og støtte henne og opplyse henne om hvor hun kan søke hjelp. Jeg legger ved en artikkel som kan være nyttig. 
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold