Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venninne som bruker vold mot meg og venninnene mine. Helsesøster foreslo BUP, er det noe annet vi kan gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har en venninne som blir veldig fort sur, det er de andre venninnene mine også enige i. Når hu blir sur så bruker hu ganske mye vold, og jeg har stadig vekk blåmerker/vondt grunnet dette. Dette går ikke bare utover meg, men utover alle hun er med. Meg og 3 andre var hos helsesøsteren og snakket om hun, dette har ikke hu fått vite om for om hu får vite om at vi snakket om hu så vil hu hvertfall bli sint. Men helsesøsteren sa vi burde få hu med på BUP, spørsmålet er hvorfor, hva gjør de, og hvordan skal vi få hun dit. Og eventuelt hva annet kan vi gjøre isteden for å få hu med på BUP?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 og takk for at du skriver til oss!
At venninnen din bruker vold mot deg og andre venner er ikke greit, og ut i fra hva du skriver høres det ut for meg som at hun er i behov av hjelp for å kunne håndtere sinne sitt på andre måter. Du skriver at helsesøster sa at dere burde få henne med på BUP (dette er spesialisthelsetjenesten for barn og unge og der jobber det blant annet psykologer. På BUP vil venninnen din kunne få hjelp for problemene sine / det hun strever med), og dere lurer på hvordan dere i så fall skal kunne få henne dit. Å få venninnen din i kontakt med BUP er ikke deres ansvar, og heller ikke noe dere kan gjøre. For at venninnen din skal komme i kontakt med BUP må fastlegen hennes skrive en henvisning (søknad) dit, man kan ikke bare møte opp. Dere lurer på hva dere kan gjøre isteden, og jeg vil i første omgang råde dere til å fortelle foreldrene deres om hvordan venninnen deres behandler dere. Sammen med foreldrene deres kan dere informere foreldrene til venninnen deres, eller få deres foreldre til å snakke med hennes foreldre. Da kan foreldrene hennes ta tak i dette og sørge for at hun får hjelp til å mestre sinne sitt. Dere kan også spørre helsesøster om hun kan ta noen samtaler med venninnen deres. Dere kan også forsøke å snakke med venninnen deres og fortelle henne at måten hun behandler dere på, ved bruk av vold, ikke er akseptabelt, og at dere ønsker at hun oppsøker hjelp for sinne sitt så hun kan mestre det på andre og bedre måter.
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold