Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg helt tom, klarer ikke å føle noenting. Hvorfor har jeg det sånn?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! De siste ukene har jeg følt meg helt tom, altså jeg går rundt i huset og har ingenting å gjøre. Jeg har masse venner, er populær og er ute i helgene og alt sånt - så jeg sliter ikke sosialt. Men når jeg er alene og hjemme, så tenker jeg egentlig på hva meningen med livet mitt er. For jeg driter i skole nå, og jeg vet det er siste året osv... Men jeg bryr meg veldig lite. Jeg ble jo voldtatt i sommer, og har anmeldt og alt etter det.. Også var det nylig en gutt til som brukte meg. Men jeg klarer ikke å føle noe lenger. Jeg klarer ikke å gråte selv om jeg vil. Og jeg vil ikke si at jeg er deprimert eller noe sånt, men jeg føler absolutt ingenting. Hvem som helst kan slenge dritt til meg, såre meg eller gjøre hva som helst mot meg - og fortsatt så føler jeg ingenting. Hvorfor er det egentlig slik? Jeg skjønner det ikke. Jeg pleier å sitte i timer og tenke på alt jeg har opplevd de sist månedene, men jeg blir verken lei meg eller sur. Jeg prøver å tvinge meg selv til å kjenne på ting.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss med det du sliter med.

Du forteller om at du har opplevd å bli voldtatt i fjor sommer, og at du også har blitt utsatt for en annen ubehagelig situasjon hvor en gutt har utnyttet deg seksuelt og som kanskje har minnet deg på det som hendte deg tidligere?

Du sier du ikke føler deg deprimert men at du føler deg tom og går rundt og ikke føler noenting. Du sier du ikke bryr deg om venner, skole og ting som tidligere har betydd noe for deg. Dette kan være normale reaksjoner på det du forteller du har vært utsatt for. Det å bli voldtatt er en svært alvorlig hendelse og det er godt å høre at du har gått videre med det og anmeldt det. Men når man blir utsatt for noe så dramatisk så kan kroppen din reagere på en måte hvor den ønsker å beskytte deg og fjerne deg fra den situasjonen du er i fordi det ikke er til å holde ut der og da. Dette gjør at man kan få ettervirkninger som gjør at man kan føle seg nummen, fjern, ikke til stede, mister glede og interesse for ting man tidligere brydde seg om og at man opplever å ikke ha kontakt med følelsene sine. Sånn som jeg leser spørsmålet ditt ser det ut til at noe av dette kan være ditt problem.

Det høres ut som om du har behov for noen å snakke med om det du har opplevd og som kan hjelpe deg til å koble deg på livet ditt igjen og komme i kontakt med følelsene dine på en trygg måte. I de fleste kommuner finnes det Helsestasjon for Ungdom, eller kanskje du har en helsesøster på skolen din som du kan snakke med? Ofte er det også psykolog på helsestasjonen.

Du kan også ta kontakt med fastlegen din hvis det føles lettere og han/hun vil kunne hjelpe deg videre for å finne fagpersoner som du kan få hjelp av.

Jeg vil anbefale deg å oppsøke hjelp sånn at du kan få jobbet deg gjennom denne tøffe tiden.

 

 

 

Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold