Hopp til hovedinnholdet

er det vold når far kjefter konstant?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei jeg lurer på om det regnes som vold når min far skjefter konstant og jeg er redd for og komme hjem etter skolen jeg er sliten og får nesten ikke sove jeg sover 8 timer på tre døgn han skriker noen ganger så høyt at jeg begynner å gråte jeg er redd for å snake med han å jeg er redd for å si ting til andre moren min forlot meg når jeg var rundt 6 år alt jeg husker er at hun drakk mye og kom sendt hjem hun slo søsteren min når jeg og broren min ikke var til stede jeg er glad hun er borte men det er så vanskelig å få skjeft før skolen etter skolen og før jeg skal legge meg det går ikke en dag uten skjeft jeg kan ikke gjøre noe med det men jeg klarer ikke snake med helsesøster eller noen andre jeg har ikke åpnet meg for noen unntatt en lærer jeg vet ikke hva jeg kan gjøre jeg føler det er min feil at han er så sint elle tiden jeg lurere på om det er meg som er problemet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt med oss. Det er vondt å høre at du har det så vanskelig hjemme og at du har opplevd at moren din gikk fra deg når du var liten. Det du forteller om er ikke greit, og det høres ut til å plage deg mye i hverdagen. Da er det riktig å be om hjelp for å få det bedre, slik du gjør ved å skrive hit.

Jeg forstår at du ikke vil fortelle dette til hvem som helst. Men det er kjempebra og modig at du har tatt det opp med en lærer. Da har du tatt et skritt i riktig retning. For at ting skal bli bedre for deg hjemme er det slik at noen utenfra må kjenne til hvordan du har det, for først da har de sjansen til å vite hva du går gjennom og hvordan din far skremmer deg med kjeftingen sin. De fleste er veldig lettet etter å ha sagt i fra om det de sliter med, og føler seg mindre alene.

Hadde du kunnet snakke igjen med læreren som du allerede har åpnet deg for? Så kan jo læreren din hjelpe deg med å komme i kontakt med en som kan skaffe hjelp videre. Det kan være godt å ha støtte fra en man stoler på når man søker hjelp, da blir det også noen som kan bistå med å forklare det du sliter med og hva du kan trenge for å føle deg tryggere. Dere kan snakke med helsesøster på skolen sammen, eller du kan be læreren om å snakke med henne først en gang uten deg.

Barn og unge i Norge har rett på å føle seg trygge i sitt eget hjem, og det er foreldrene sin oppgave å passe på dette. Uansett hva som er årsaken til denne kjeftingen så er det ikke sånn at du skal gå rundt å være redd og grue deg til å komme hjem. Du spør om slik kjefting regnes som vold, og på mange vis så syns jeg det. Vold er nemlig ikke bare fysisk, men kan også  være psykologisk, det vil si at det skjer gjennom for eksempel ord og trusler.

En definisjon av vold som er mye brukt er denne: "Vold er enhver handling rettet mot en annen person som ved at denne handlingen skader, smerter, skremmer eller krenker, får den personen til å gjøre noe mot sin vilje eller å slutte å gjøre som den vil". Du kan selv se om du syns det passer med det du opplever.

Hvis barn og unge ikke føler at de har det greit hjemme har man rett på selv å kontakte barnevernet, du kan lese mer om hva dette vil si her. Noen kan synes at barnevernet virker litt skummelt å skulle ringe til, men de jobber med å gi hjelp til voksne og barn, og de kan veilede foreldre som trenger det.

Tror du det hjelper å snakke med faren din? Hvis du forteller ham hvor mye du gruer deg til å få kjeft og hvor vanskelig du har det, så kanskje han selv kan be om hjelp til å håndtere sinnet sitt. Da kan han for eksempel ringe til familievernkontoret, der kan foreldre komme for å få hjelp til å kommunisere bedre.

Du kan ringe til alarmtelefonen for barn og unge på nummer 116 111, det er gratis og helt anonymt. Da kan du prate med noen som kan gi deg støtte og kanskje komme med andre gode tips til hva du kan gjøre videre.

Jeg håper at du får det bedre, alle fortjener en hverdag der de ikke går rundt og er stressa eller redde for ting som skjer hjemme.

Se også artiklene nedenfor.

Lykke til, håper du finner god hjelp!

 

 

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold