Hopp til hovedinnholdet

Om en vekter, sivil person, eller en politibetjent tar hardt tak i deg, har du lov å gjøre motstand?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Om en vekter, sivil person, eller en politibetjent tar hardt tak i deg, har du lov å gjøre motstand?(Svar spørmål tre ganger, en gang med vekter, en gang som sivil person, og en gang med politi)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vektere har ikke større adgang til å bruke makt enn det du og jeg har. Vektere har lov til å pågripe personer som "treffes eller forfølges på fersk gjerning eller ferske spor", se straffeprosessloven § 176. Men det står også at "Den som uten å høre til politiet har foretatt en pågripelse, skal straks overgi den pågrepne til politiet." Vektere kan også gripe inn dersom de kommer opp i en situasjon som krever nødverge, f.eks. hvis de må hindre at en person skader selv eller andre.

En vekter har altså ikke lov til å pågripe deg med mindre du blir tatt på fersk gjerning i å begå et lovbrudd, eller dersom vekterens handling må anses som nødverge. Men det er ikke slik at du har lov til å gjøre motstand. 

Dersom politiet pågriper deg har du ikke lov til å gjøre motstand, selv om de tar hardt tak i deg. Samtidig har ikke politiet lov til å bruke mer makt enn nødvendig, så dersom du skulle bli pågrepet, og du samarbeider, kommer de nok ikke til å ta så hardt tak i deg.

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold