Hopp til hovedinnholdet

Når jeg blir sint og lei meg slår jeg i veggen og borer neglene mine inn i huden. Jeg klarer ikke å slutte.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heii, vet ikke om dette er riktig emne men...Når jeg blir sint og lei meg slår jeg i veggen og driver å borrer neglene min ei huden, hva skal jeg gjøre?? jeg klarer liksom ikke å slutte

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no.

Du slår i veggen eller klorer deg selv når du blir sint eller lei deg. Sinne og tristhet er begge følelser og følelser i seg selv er ikke farlige. Det er hvordan vi håndterer disse følelsene som er avgjørende. Når sinne håndteres med å slå/skade deg selv, slik du beskriver, er det verken bra for deg eller de rundt deg. Det tyder på at du har det vanskelig inni deg og at de følelsene kan være vanskelig å takle. Noen vil da velge å gjøre seg selv vondt på utsiden for å klare å mestre at man har det vondt på innsiden, og da få en følelse av kontroll.

Jeg synes det er flott at du ønsker hjelp til å håndtere dette.

Alle som vil, kan mestre følelsene og sinnet sitt bedre. Det er ikke alltid like lett, men med litt innsats og vilje, er det mulig. Det første du bør gjøre er å spørre deg selv om hvorfor du blir sint eller lei deg. Er det samme årsak hver gang eller er det ulike? I hvilke situasjoner oppstår det? Er det ofte? Mange kan unngå å bli sinte hvis de forstår hvorfor de blir sinte.

Etter at du har tenkt gjennom dette, kan det være lurt å snakke med noen som har kunnskap om dette. Vi helsesøstre anbefaler ofte barn og unge til å ta kontakt med noen å snakke om hvorfor de har det vanskelig fordi vi vet at det stort sett hjelper.

Helsesøster på skolen din, sosiallærer eller helsestasjon for ungdom er personer/steder du kan oppsøke for å få råd, men også hjelp til å finne ut av hvorfor du reagerer slik som du gjør.

Det er ikke alltid vi klarer å finne ut av problemene våre på egenhånd. Det er ofte hjelpsomt å se det fra en annen vinkel.

Nedenfor kan du lese to artikler som handler om selvskading og sinnemestring.

Lykke til og ta vare på deg selv!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold