Hopp til hovedinnholdet

Jeg er i et voldelig forhold, hvor skal jeg gå for å få hjelp?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hei jeg vet ikke helt hvor jeg skal gå for å få hjelp. jeg er over 20år og jeg har ingen å snakke med om ting. jeg føler alt er min skyld og den er nok det, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. kjenner at jeg har begynt å vise frem blåmerkene for at andre skal se de nå. etter jeg ble så nedbrutt at jeg stakk neglene inn i huden min hver gang han ble skuffet over meg, bare for å døyve smertene litt, slet med å sove pg alle sårene jeg påførte meg selv. jeg vil ikke anmelde han, jeg elsker han men vet ikke hva jeg skal gjøre. han er verdens beste når han er god. jeg har ingen å snakke med siden han har overbevist andre om at jeg er den som er slem. jeg vet jeg kan bli ganske sint selv, så er nok derfor jeg skylder alt på meg. Men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre mer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 og takk for at du skriver til oss!
Du skriver at du er i et voldelig forhold og at du føler at alt er din skyld og at det nok er det, men at du ikke vet hva du skal gjøre lenger. Aller først vil jeg starte med å presisere at volden aldri er den utsattes (din) skyld. Volden er alltid utøverens (kjæresten) din sitt ansvar! Mange som har vært i voldelige forhold beskriver forholdet som å gå i sykluser med en oppbyggingsfase, voldsfase, reperasjonsfase og ro. I oppbyggingsfasen bygger spenning seg opp og utøveren (kjæresten din) kan begynne å bli sint. I voldsfasen er det vold av ulike former: fysisk, psykisk, materielt og / eller seksuelt. I reperasjonsfasen kan utøveren forsøke å reparere ved eksempelvis å unnskylde og love at det aldri vil skje igjen. Andre vil ikke unnskylde og heller legge skylden over på den utsatte (deg). Før syklusen begynner på nytt er det ofte en periode med ro. I denne fasen kan utøveren oppføre seg som om volden aldri har funnet sted, og oppføre seg som verdens beste. Kanskje kjøper utøveren gaver, blomster eller lignende. Ofte kan denne fasen gi håp om at ny vold ikke vil skje. Kanskje kan dette være noe du kjenner igjen? Mitt viktigste budskap til deg er at du verken har skyld i eller ansvar for volden du utsettes for! Du lurer på hvor du skal gå for å få hjelp, og jeg vil råde deg til å sjekke ut om stiftesen Alternativ til Vold har et tilbud til utsatte i kommunen hvor du bor. Du kan også oppsøke fastlege, helsestasjon for ungdom eller studenthelsetjenesten dersom du er student. Jeg legger ved en artikkel som kan være nyttig.
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold