Hopp til hovedinnholdet

Jeg har slo ned en mann på et utested og saken skal gå som tilståelsessdom for retten - men det står i dokumentene at det var uprovosert vold. Jeg sa i min forklaring at det var provosert. 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, ble pågrepet av politiet hjemme hos meg for å ha slådd en mann 3-4 ganger i hodet på et utested noen tiler tidligere. Dette medførte at mannen fikk brudd i nesen samt blå rundt øynene. Jeg tilsto og sa at det var provosert med tanke på at vi har hatt historie før der mannen har gjort meg truet, samt i kvelden der jeg også ble provosert og følte meg truet, derfor ytet jeg til vold fordi jeg var rett og slett redd for å bli slådd selv. Snart skal jeg på en tilståelsesdom, og jeg leste at forslag til straff er 90 dager ubetinget fengsel. Grunnen er pga at de vil ta hardere tak i saker som dette siden de mener at den er for lav(legemebeskadigelse på utested), også står det at det var uprovosert vold, noe som jeg ser på som svært urimelig. Jeg ga min forklaring i avhøret og sa at det var provosert. Også mannen er kjent i politiet for å ha selv gjort legemebeskadigelse samt andre kriminelle handlinger. Jeg derimot er bare en student som aldri før ha vært straffet... hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Uprovosert vold er vold som ikke er fremprovosert av den andre personen.  

Du sier at den andre personen har en historie med deg. Dette er ikke nok til at det regnes som provosert vold. Hvis du gikk bort å slo en annen, på grunn av noe som har skjedd før - så regnes dette som uprovosert vold. 

Videre sier du at du følte deg truet og provosert der og da. Det er litt vanskelig for meg å si om dette er tilstrekkelig til å regne som provokasjon fra den andre parten. Truet han deg verbalt? Hva gjorde denne personen som fikk deg til å føle deg truet og provosert. 

Hvorvidt den aktuelle volden var provosert eller uprovosert har ingenting med ditt eller denne personens tidligere rulleblad å gjøre. 

Hvis du fortsatt mener at volden du utøvet ikke var uprovosert burde du kontakte advokaten din og forklare dette, eller ta direkte konakt med politiet. 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold