Hopp til hovedinnholdet

Har en veninne som blir slått av foreldrene.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en veninne som blir slått av foreldrene hennes. Hun forteller meg at faren slår henne med belte,dytter henne, drar henne i håret osv. Jeg er ganske bekymret for henne. Jeg kan ikke si det til en voksen fordi jeg har lovet henne at jeg skal holde det hemmelig. Hun vill ikke at faren hennes skal sitte i fengsel. Men jeg lurer også på hva som kommer til å skje hvis jeg sier ifra. Jeg vil ikke at familien hennes skal få mange problemer på grunn av dette. Hva kommer til å skje med familien hennes hvis jeg sier det?. Familien hennes skal flytte snart til et annet land. Hun vil ikke ha hjelp av noen voksne men jeg forteller henne alltid at hun skal si det men hun vil ikke. Jeg vil hjelpe henne men jeg kan ikke.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
 
Dette var en vanskelig situasjon for både deg og din venninne. Hvis du ikke bryter løftet ditt og forteller til en annen voksen så er det ikke lett å hjelpe henne. Da må du stole på at venninnen forteller det selv til noen voksne. En annen gang noen vil fortelle deg en hemmelighet så si at du kanskje ikke kan holde det hemmelig hvis det handler om noe ulovlig. For det er ulovlig å slå barn i Norge.
 
Hvis det blir anmeldt kan faren komme i fengsel, men det er ikke sikkert. Det kommer an på hvor alvorlig volden har vært. Men det kan også føre til at familien får hjelp. Faren vil lære andre måter å reagere på når barna gjør noe han ikke liker og han blir sint. Mange foreldre vet ikke om andre måter enn å slå, sånn var det før i gamle dager i Norge også. Da fikk mange barn ris på rumpa. Så hvis du kan klare å bryte løftet ditt så kan kanskje hele familien til din venninne få hjelp. Ring gjerne Alarmtelefonen for barn og unge hvis du vil prate mer om dette.
 
Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold