Hopp til hovedinnholdet

Kan man anmelde for vold selv om man ikke har bevis?

Jente 16 år
 

Spørsmål

En vennine var i et dårlig forhold hvor hun ble utsatt for vold noen år tilbake. Nå har hun fått vite at han har gjort dette mot flere jenter, hun har sett han et par ganger. Hun er redd hele tiden og vet ikke hva hun skal gjøre. Er det noe som kan bli gjort, går det ann å anmelde han? Selvom hun ikke har bevis?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung.

Det er vanskelig å si noe om dette kan anmeldes når du ikke sier noe om hvor mange år siden dette har skjedd og alvorlighetsgraden av det.

Foreldelsesfristen for straffbare handlinger er avhengig av strafferammen for den forbrytelsen som begås. I straffeloven § 67 heter det at foreldelsesfrisen er 2 år når den høyeste lovbestemte straff er bøter eller fengsel inntil 1 år.

Videre er fristen 5 år hvor strafferammen er fengsel i inntil 4 år, 10 år hvor strafferammen er fengsel inntil 10 år, 15 år hvor strafferammen er fengsel inntil 15 år, og 25 år hvor strafferammen er fengsel inntil 21 år.

”Vold” kan straffes etter flere bestemmelser i straffeloven, og strafferammen vil variere etter forholdets alvorlighetsgrad. Det er ofte i slike saker at man ikke har 'bevis' for at volden har skjedd så det blir ord-mot-ord. Men hvis dere mener han har vært voldelig også mot andre så styrker det jo veldig det din venninne sier hvis de er flere som anmelder ham eller vitner.

Siden din venninne fortsatt er redd og dere mistenker at han er voldelig også mot andre kan det være lurt å ta en telefon til politiet og legge frem saken og få råd fra dem hva de tenker dere kan gjøre. Det er ikke noe skummelt å ringe politiet. De er veldig forståelsesfulle og ivaretakende og det er venninnen din som bestemmer om hun ønsker å anmelde saken eller ikke.

Jeg vil også anbefale henne å oppsøke hjelp da hun tydelig sliter med ettervirkninger. Kanskje kan hun prate med helsesøster på skolen eller gå til Helsestasjon for Ungdom. Her jobber det helsesøster, lege, ofte også psykolog og andre faggrupper.

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige å lese. Lykke til!

Hilsen psykologen, Ung.no Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold