Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine slår og mishandler meg. Jeg vet det er min feil, men hva bør jeg gjøre for å ordne opp?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Mamma og pappa slår meg og mishandler meg på andre måter. Det er noe de har begynt å gjøre det siste året etter at broren min flyttet ut. Så lenge han var her hadde vi det kjempehyggelig alle sammen og jeg trodde aldri at mamma og pappa var i stand til dette. Føler at det er jeg som har gjort noe feil. Når broren min var her var alt herlig, men så fort det er jeg som er i lyset går alt til helvete. Føler at jeg har slitt ut foreldrene mine og nå har jeg visst krysset en grense. Jeg vet det er min feil,men hva bør jeg gjøre for å ordne opp i det? Orker ikke å måtte løpe å gjenme meg hver gang jeg hører mamma eller pappa komme inn døra.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 og takk for at du skriver til oss!
Jeg blir bekymret for deg og hvordan du har det hjemme, på bakgrunn av hva du skriver. Ingen foreldre har lov til å utsette barna sine for vold (å bli slått, slik du skriver) og mishandling. Dette er strengt forbudt og også straffbart! I Norge har vi en egen lov - barneloven - som gjelder for alle barn og unge under 18 år. I denne loven står det at alle former for vold er forbudt.
Du skriver at volden begynt etter at broren din flyttet ut, og at du tenker at du må ha slitt ut foreldrene dine og krysset en grense, og at det er din feil. Det er kjempeviktig for meg å understreke at volden (slag og mishandling) som foreldrene dine utsetter deg for /gjør mot deg, ikke er din skyld! Volden er alltid utøverens (foreldrene dine) sitt ansvar! Du lurer på hva du kan gjøre for å ordene opp, og jeg vil på mitt sterkeste anbefale deg at du snakker med noen om hvordan du har det hjemme! Du kan snakke med helsesøster på skolen, kontakte barnevernet direkte eller ringe alarmtelefonen for barn og unge gratis på nummer 116 111, så de kan hjelpe deg å finne hjelp i kommunen hvor du bor. Det aller viktigste for at du skal få det bedre, er at du ikke blir gående med dette alene!
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold