Hopp til hovedinnholdet

sliter med vonde drømmer og er redd for å sovne

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Er oppegående, flink på skolen, generelt greit utseende, ikke tykk osv. Men den siste måneden har jeg hatt ubehagelige drømmer hver natt hvor jeg dreper folk på brutale måter. Dette skremmer meg, mest fordi at det føles så utrolig ekte og jeg har hatt lyst til å skade eller drepe før, ingen spesielle. Er den jenta i klassen som kan banke hvem som helst, og folk er klar over det og er redd for meg i mindre og større grad. Ikke at det plager meg så utrolig mye, men er ikke alltid gøy å være den som blir ringt hvis noen er ute etter h*n. Problemet mitt er at jeg har slike drømmer/mareritt og tenker sånn som jeg gjør. Prøver å våkne og om morningen er jeg full av kloremerke på hele kroppen etter at jeg har prøvd å vekke meg selv, men til ingen nytte. Fungerer dårlig å snakke med noen, redd for at de skal tro jeg er et monster som tenker slik og ingen vet hvordan det er å ha det sånn. Er redd for å sovne. Vær så snill å hjelp meg, dette er uutholdelig! Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det du forteller om virker veldig slitsomt og vanskelig for deg, og du blir sikkert lei av å ikke få sove godt om nettene.

Disse drømmene høres ut for å ha et innhold som stresser deg, og du blir kanskje litt usikker på deg selv på grunn av det du drømmer. Når jeg leser det du skriver tenker jeg at du virker å være flau over drømmene og at du frykter reaksjoner fra andre på hvordan du tenker. Derfor har du latt være å prate med noen om dette. 

Jeg tror faktisk ikke du er alene om å ha det sånn. Jeg har møtt flere som har tanker eller drømmer om at de skader andre, og det er normalt å bli stressa eller fortvilet av det sånn som du beskriver. Det og også vanlig at man tenker at man selv er den eneste som har det slik, nettopp fordi folk vanligvis ikke tør å snakke om det. Men åpenhet hjelper, og de aller fleste føler seg lettet og mindre alene etter å ha snakket med noen om det. 

Når vi drømmer bearbeider vi informasjon og inntrykk. Da er innholdet i det vi tenker, eller drømmer, inspirert av både ting vi har gått gjennom før men også ting vi ser på film, tv, spill osv. Og innholdet i en drøm sier ikke noe om hvordan person man er. Oppsøker du en fagperson å snakke med, for eksempel helsesøster på skolen, så vet hun eller han dette. De kommer ikke til å dømme deg, men prøve å hjelpe. 

Det jeg får inntrykk av er kanskje at du er i en periode der det er noe som ikke er greit for deg, at du har noe som stresser deg i hverdagen. Da kan det få utslag i vonde drømmer og dårlig søvnkvalitet. Dette fins det god hjelp for. Du finner en del tips i noen av artiklene nedenfor. I tillegg skal du ikke være redd for å be om hjelp. Sånn som du har det nå skal du ikke trenge å ha det helt alene. 

Har du noen rundt deg som du stoler på så er det bra om du forteller at du sover dårlig og har vonde drømmer. Du trenger jo ikke å si så mye om innholdet i drømmene om du ikke vil. Eventulet kan du snakke med helsesøster eller noen på helsestasjon for ungdom om det.

Dersom du bare vil snakke anonymt med noen så kan du prøve alarmtelefonen på nummer 116 111, det er gratis også. 

Lykke til. Husk at du har rett på hjelp og dersom du ber om det har du rett på å bli møtt med respekt og forståelse. Ønsker deg alt godt!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold