Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer også på hva straffen er om jeg forsvarer meg selv og han blir slått ned av meg.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bokser og var nesten i en slåsskamp for 1-2 mnd siden ca, Etter skolen så var jeg på bussholdeplassen og han kom rett opp i ansiktet mitt ca 3-4 cm unna ansiktet mitt og sa at han ville sloss med meg. Han snakket om hvordan han hadde lyst til å sloss med meg. Hvordan dette ville gått kan jo ikke jeg si noe på, det eneste jeg vet er at han er Utrent "Ikke trent slag sport" og jeg vet han røyker og snuser. Så ja, jeg tror jeg hadde hatt en god sjanse. Men jeg trakk meg unna fordi jeg ikke ville ha bråk med skolen eller bli utvist fra treninga. Jeg gikk fra bussholdeplassen og sa i fra til læreren min og han fikk tilsnakk, men de anmelde ikke saken. Jeg ble tross alt truet. Jeg følte meg utrolig ukomfortabel med at han var rett opp i ansiktet mitt, kunne jeg dyttet han unna? Jeg vet dette vil bare provosere han, men kan jeg? Jeg lurer også på hva straffen er om jeg forsvarer meg selv og han blir slått ned av meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår deg slik at du lurer på om det å forsvare seg i en slik situasjon faller inn under straffelovens regel om nødverge. Bestemmelsen om nødverge finnes i straffeloven § 18. Det er flere strenge vilkår som må være oppfylt for at det å forsvare seg mot et angrep skal være lovlig nødverge.

For det første er det et vilkår at man forsvarer seg for å avverge et ulovlig angrep. For det andre er det et vilkår at det man gjør for å forsvare seg ikke går lenger enn nødvendig, og det er også et vilkår at man ikke går åpenbart ut over hva som er forsvarlig under hensyn til hvor farlig angrepet er, hva slags interesse som angrepet krenker, og angriperens skyld.

I den situasjonen du beskriver ble du provosert, men du ble ikke angrepet, og da hadde det ikke vært lovlig nødverge hvis du hadde slått ned han som provoserte deg. Hvis han derimot hadde slått deg hadde du hatt lov til å forsvare deg, men du kunne ikke ha gått lenger enn det som var nødvendig. For eksempel: Hvis han hadde dyttet deg i skulderen og du hadde svart med å slå ham ned hadde du gått utenfor grensen for hva som hadde vært lovlig nødverge, og du hadde selv risikert å bli straffet for kroppskrenkelse eller kroppsskade.

Hva som er lovlig nødverge må vurderes konkret i hver enkelt sak, så det er ikke mulig å gi et enkelt, eller helt utfyllende svar på dette.

Jeg syns måten du håndterte situasjonen på var veldig god. Du viste en modenhet han som provoserte deg ikke har, og det skal du være stolt av.

Jeg skjønner at du syns det som skjedde var ubehagelig, og at du helst vil at det han gjorde skulle fått større konsekvenser for ham, men jeg er ikke sikker på om det han sa er nok til at politiet ville ha vurdert at det var straffbare trusler. Jeg tenker at du bør snakke med foreldrene dine om det som skjedde, og så kan dere sammen vurdere om det er noe dere ønsker å anmelde til politiet, eller om dere skal la saken ligge. Og så kan dere alltids vurdere hva dere vil gjøre hvis denne gutten fortsetter å plage deg.  

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold