Hopp til hovedinnholdet

er det å gi noen en hjernerystelse en grov kroppskrenkelse?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 16 år gammel og jeg havnet nylig i en slåsskamp/angrep. Jeg leste gjennom noen av trådene her på Ung.no for å se om jeg kunne få svar på tingene jeg trengte hjelp med. Jeg angrep nylig en kompis av meg fordi vi hadde en krangel som provoserte meg kraftig. Han fikk hjernerystelse og en liten klump ved siden av venstre øye sitt samtidig som et lite blåøye. Blåøyet og klumpen er ikke merkbart engang, fordi man må stirre litt først og konsentrere seg for å kunne se den. Spørsmålet mitt er, er det å gi noen hjernerystelse en grov kroppskrenkelse eller vanlig kroppskrenkelse? Jeg tror det er grov kroppskrenkelse men jeg vil bare sikre meg et garantert svar. Og om det er relevant, så har jeg og kompisen min fikset opp. I tillegg vil jeg spørre om det er stor sjanse for at jeg får prikk på kortet, og i så fall, er det noen måter jeg kan kvitte meg med prikken og få et annet alternativ? Jeg spør dette fordi jeg vil bli advokat og jeg går på 1VGS for øyeblikket. Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Bruk av vold straffes med bøter eller fengselsstraff. Hvor streng straff man får avhenger av hvor alvorlig volden har vært.

De minst alvorlige kroppskrenkelsene er straffbare etter straffeloven § 271. Strafferammen er da bøter eller fengsel inntil 1 år. 

I § 272  er det regler om grov kroppskrenkelse, og bestemmelsen favner om de tilfellene der volden  medfører mer alvorlige smerter eller skader. Grov kroppskrenkelse straffes med fengsel i inntil 6 år.

Ikke enhver skade på kroppen medfører at kroppskrenkelsen blir regnet som grov. Småskadene – f.eks. et blått merke eller et lite risp – faller inn under § 271. Ved grensedragningen legges det særlig vekt på skadens omfang, dens art, varighet og lokalisering. Slik jeg har forstått rettspraksis vil tilfeller med hjernerystelse være et grensetilfelle, som kan falle inn under begge bestemmelsene. Det vil derfor gjøres en konkret vurdering, hvor flere momenter ved situasjonen vil spille inn.  

I tilfellet du beskriver har dere skværet opp, og det er et godt utgangspunkt for å løse dette ved bruk av konfliktrådet. Les mer om fordelene ved å bruke konfliktrådet i vedlagte artikler. Da kan du unngå at forholdet vil fremgå på en politiattest.

Jeg antar at du med "prikk på kortet" mener om forholdet vil fremgå på en politiattest. Hvis du blir dømt, vil det bli registrert hos politiet, men det er ikke sikkert det vil få noe betydning for deg og dine valg. Det er for eksempel ikke nødvendig å ha et "rent rulleblad" for å kunne bli advokat. Les mer om politiattester i vedlagte artikler.

 

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold