Hopp til hovedinnholdet

Mamma skriker, slår og skremmer. Hun er den jeg er mest redd for av alle. Hva kan jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, Familien min er ustabil. Vi er en familie på 4. Mamma, pappa, meg (13) og lillebroren min (12). Moren min er gal. Hvis det ikke blir gjort noe på hennes måte, så klikker hun. Hun begynner å skrike, slå. Hun blir skummel, og stresser dritten ut av de i familien min. Hun oppfører seg rett og slett som en unge. Vi forstår at det er ting hun ikke liker, men kan hun ikke heller si ifra på en rolig måte istedenfor å skrike som faen og gjøre sånn at alle begynner å gråte og ingen i familien snakker sammen på 1 uke? Hun klikker også ved små ting. Hvis noen glemmer å plukke opp en ting fra gulvet, kan hun gjøre den bitte lille filletingen til en stor krangel. Mamma skremmer meg. Hun er egentlig den jeg er mest redd for av alle. Men når hun er snill og vanlig, så er hun den beste jeg kjenner. Men jeg gir opp. Jeg er lei av å hate å være hjemme, og prøve å være ute så lenge som jeg kan bare for å unngå familien min. Lei av å gråte meg selv til søvn. Kan dere hjelpe meg, fordi nå er jeg lei..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 og takk for at du skriver til oss!
 
Slik du beskriver å ha det hjemme er både alvorlig og bekymringsfullt. Ingen barn skal måtte være redde for foreldrene sine. Du skriver at mammaen din slår og skremmer deg, og at du er mye redd for henne. Ingen foreldre har lov til å slå eller skremme barna sine, det er strengt forbudt.
 
Du lurer på hva du skal gjøre, og det er flere ting du kan gjøre: snakk med en voksen du stoler på om hvordan du har det hjemme. Kanskje kan helsesøster eller en lærer være et godt alternativ? Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge gratis på nummer 116 111, dette er en nødtelefon for barn og unge som lever med vold, overgrep eller omsorgssvikt. De som jobber i alarmtelefonen kan snakke med deg, og de kan hjelpe deg til hvor du kan få hjelp i kommunen hvor du bor. Du kan også kontakte barnevernstjenesten der du bor. Barnevernet skal hjelpe barn som har det vanskelig. Jeg legger ved artikler du kan lese.
 
Det viktigste for at du og resten av familien din skal få det bedre er at du snakker med noen om hvordan du har det hjemme. På den måten kan du få hjelp, og dere kan få det bedre.
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold