Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kreve å ha barnet 100% fordi jeg er redd for at far skal være voldelig?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært i et forhold i 3 år og i 2 av disse årene har samboer slått, sparket, spyttet, kastet ting etter meg.. når han har blitt sint.. etter en krangel så setter vi oss ned og gråter også går vi tilbake til hverandre. Vi har barn sammen hadde det ikke vært for det hadde jeg gått i fra han. Men barnet vårt har aldri blitt utsatt for vold. Men det har samboer blitt av sin far. Jeg er redd for at dette går i arv. Hvordan rettigheter har jeg hvis jeg går fra han? Kan jeg kreve å ha barnet 100% fordi jeg er redd for dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ved barnefordeling etter samlivsbrudd har partene full avtalefrihet. Det vil si at dersom dere sammen blir enig om en avtale om bosted og samvær, vil det være den som gjelder.

Hvis dere ikke blir enig om en avtale, kan saken avgjøres av en domstol.  I en dom fra 2002 uttalte Høyesterett at «I dag er regelen ved samlivsbrudd således felles foreldreansvar med mindre særlige grunner tilsier at den ene av foreldrene bør ha foreldreansvaret alene. En mor eller far vil ikke få foreldreansvaret alene bare fordi vedkommende motsetter seg felles foreldreansvar. Avgjørelsen må treffes ved en konkret vurdering hvor det enkelte barns interesser og behov står i fokus.»

Det vil si at for at du skal kunne få foreldreansvar alene må domstolen mene at det er til det beste for barnet. Hvis du mener det er det beste for barnet på grunn av at far har vært voldelig i forholdet, bør du kunne dokumentere dette.

Videre vil vi råde deg til å oppsøke hjelp for volden du utsettes for. Du kan ta kontakt med Familievernkontoret i kommunen hvor du bor, helsestasjonen eller fastlegen. Du kan også kontakte barnevernstjenesten. Vold ødelegger kjærligheten, og vold skader og krenker. Både for din egen og barnets del, og med tanke på et eventuelt brudd eller dersom du skulle velge å bli i forholdet, vil det være bra for deg å ha noen som kjenner til din historie. Ofte kan det også være til stor hjelp å ha noen og sortere tanker og følelser sammen med.

Det er verken bra for deg eller barnet ditt og leve med vold. Det er derfor viktig at du får hjelp og støtte til at situasjoenn kan endre seg. Jeg anbefaler deg derfor å kontakte et familievernkontor der du bor, slik at du kan få råd og veiledning slik at situasjoen kan bedre seg for deg og barnvet ditt. Se link hvor du kan søke etter hvilket familievernkontor som ligger i nærheten av der du bor. www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

 

Lykke til!

 

Hilsen juristen og psykologen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold