Hopp til hovedinnholdet

Er det selvbeskyttelse å hjelpe en venn?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Er det selvbeskyttelse å hjelpe en venn? La oss si at min kompis blir slått, kan jeg bryte inn å forsvare kompisen min med å slå han som begynte først? Eller må jeg selv bli skadet/være i fare før det telles som selvbeskyttelse? Kan dette straffes, når det er vi som er i den defensive posisjonen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det føler av straffeloven § 271 at en kroppskrenkelse kan gjøres straffri hvis "den gjengjelder en forutgående kroppskrenkelse, kroppsskade eller særlig provoserende ytring."

Det følger av rettspraksis at det ikke kreves at gjengjelderen selv er direkte krenket ved den provoserende handlingen. Avgjørende er om det er et slikt forhold mellom den direkte krenkede og gjengjelderen at det er naturlig for denne å ta igjen på den krenkedes vegne. Dette er bl.a. tilfellet for ektefeller, samboere og foreldre og barn. Hvis det er naturlig ut i fra situasjonen, kan man også påberope seg provokasjon når en venn er krenket.

Samtidig må det gjøres en vurdering av om gjengjeldelsen står i forhold til den første handlingen. Hvis gjengjeldelsen er uforholdsmessig grov, vil man likevel kunne straffes.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold