Hopp til hovedinnholdet

Aggressive søsken, hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en bror på snart 13. Han har alltid vist veldig stor forskjell på humøret sitt. Han har "normalt" humør som oftest, men når han blir enten sur eller lei seg, blir han veldig sur, og begynner fort å slå eller kaste ting på bl.a meg. Mye av denne aggresjonen kommer når foreldrene våre er ute av huset og han vil lekeslåss. Det ender med at jeg ofte må rope på den eldre broren min, fordi jeg ikke får styr på han selv. Jeg har hatt tanker om at han kanskje har ADHD, men foreldrene mine er helt sikre på at han ikke har det, men de har ikke tatt noen tester. Da han var 6 falt han av en huske, og skrek "FAEN" foran alle i familien og begynte å gråte. Etter dette har han bannet veldig ofte, både normalt og i slike situasjoner, men han gjør det sjeldent foran foreldrene våre.. Han sier selv at å bite er den eneste måten han kan beskytte seg mot meg når vi lekeslåss, før det blir alvorlig, og det bekymrer meg, siden han er 13 snart. Tegn på ADHD? Takk så mye for svar<3 J15 (og G17)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål. Dette høres ut som en vanskelig situasjon. De fleste søsken krangler sammen. Dette er normalt, men noen ganger kan situasjonen bli alvorlig fordi en blir redd på grunn av aggressive og voldelige søsken.

Jeg tenker det er viktig at du snakker med foreldrene dine om følelsene dine. I samtalen er det viktig å være ærlig på at du blir utrygg og redd av oppførselen til broren din. Sliter broren din psykisk er det viktig at også han får hjelp og oppfølging. Kanskje en lege kan gjøre en vurdering på om broren din har ADHD eller sliter med noe annet.

 

Hjelper det ikke å snakke med foreldrene dine eller du syns det blir for vanskelig, kan du snakke med en annen voksenperson som du stoler på. I blant er det fint å få hjelp og støtte. Da blir det lettere å finne ut av hva som skal til for å få det bedre i en vanskelig situasjon. Som en start kan du snakke med helsesøster på skolen, en lærer som du stoler på eller andre.

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg og vil ønske deg lykke til.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold