Hopp til hovedinnholdet

Redd for voldelige søsken. Hva gjør jeg?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har en veldig aggressiv tvilling som til tider kan bli voldelig. Jeg opplever at jeg er redd henne når hun blir skikkelig sint. Fra tidlig alder har hun vært en aggressiv person. Man vet aldri hvordan hun kommer til å reagere. Hun dyttet meg ned trappen i huset når vi var mindre fordi hun var sint. Hun tok frem en kniv en gang men la den tilbake kort tid etter. Synes dette er veldig skremmende. Når hun er glad er hun veldig glad. Det er bare oss i familien som opplever disse sidene ved henne, det virker som hun klarer å sjule de sidene med vennene. Det virker som hun ser på ting på en spesiel måte. Hun blir veldig fort sint. Hun blir sur dersom jeg ikke gjør det hun sier (ikke ber) jeg skal gjøre. Hun tror jeg er favoritten. Jeg begynner å lure på om det er noe som ikke stemmer, er redd for at hun har en psykisk lidelse som ikke blir behandlet. Vet ikke hvordan jeg skal håndtere henne. Når jeg holder meg unna henne kommer hun altid til meg og skal være med meg. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

 

Hei

Takk for spørsmål. Dette høres ut som en vanskelig situasjon. De fleste søsken krangler sammen. Dette er normalt, men noen ganger kan situasjonen bli alvorlig og en blir redd på grunn av aggressive og voldelige søsken.

Jeg tenker det er viktig at du snakker med foreldrene dine om følelsene dine. I samtalen er det viktig å være ærlig på at du blir utrygg og redd av oppførselen til tvillingsøsteren din. Sliter hun psykisk er det viktig at hun får hjelp og oppfølging. Kanskje en lege kan gjøre en vurdering på om søsteren din har en psykisk lidelse eller sliter med noe annet?

Hjelper det ikke å snakke med foreldrene dine eller du syns det blir for vanskelig, kan du snakke med en annen voksenperson som du stoler på. I blant er det fint å få hjelp og støtte fra andre enn familien. Da blir det lettere å finne ut av hva som skal til for å få det bedre i en vanskelig situasjon. Som en start kan du snakke med helsesøster på skolen, en sosiallærer eller andre du stoler på.

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg og vil ønske deg lykke til.

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier
Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold