Hopp til hovedinnholdet

Taushetsplikt, 18 år, barnevern

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Er klar over at lærere/helsesøster/rådgiver har taushetsplikt ovenfor foreldre, med mindre det er spesielle grunner til noe annet som f.eks. selvmordstanker, selvskading etc. Men vil de kunne fortelle dette til foreldrene mine når jeg er 18? Vil de også kunne rapportere videre til barnevernet om f.eks. mishandling, både psykisk og fysisk selv om jeg er 18?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for viktige spørsmål om taushetsplikt. 

Det er du som bestemmer hvem som skal ha innsyn i journalen og opplysninger som står der, når du er over 18 år. 

Offentlig ansatte har opplysningsplikt til barnevernet hvis man kjenner til bekymringsfull informasjon om barn og ungdom under 18 år.

Taushetsplikt i helse- og omsorgstjenesten

  • Helsepersonell skal på eget initiativ, varsle politi og brannvesen dersom det er nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom (Helsedirektoratet)

Det kan altså være sånn at helsesøster har plikt til å informere politiet for å avverge at du blir utsatt for mer fysisk og psykisk mishandling. Men det er ofte lite hensiktsmessig å varsle politiet mot den som blir utsatt sin vilje. Politiet kan muligens hjelpe sånn at det vonde som skjer stopper. I så tilfelle er det viktig å lage en plan sammen med politiet. Men det viktigste for deg nå er kanskje at du får noen å snakke med?

Du kan gjerne ta kontakt med noen anonymt i første omgang hvis det oppleves tryggere. Men ikke vær redd for å snakke med noen hvis du har opplevd fysisk og psykisk mishandling. Det er alvorlig. Å snakke med noen kan hjelpe deg sånn at du ikke får alvorlige senskader.

Du kan eventuelt drøfte saken din anonymt med noen som jobber ved alarmtelefonen for barn og unge eller mental helse hjelpetelefon. Se vedlagt oversikt over gode hjelpetjenester.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold