Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg snakke med en voksen uten at det meldes videre til en voksen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Min mor er i et forhold med en mann både jeg og min søster ikke liker noe spesielt. Vi vet at han kan være voldelig, men dette skjer ikke så ofte. Likevel er det tegn til at han er inne i en periode med vold, men jeg er ikke helt sikker. Er dette noe jeg kan snakke med en voksen som f.eks en lærer om uten at hun/han er pliktig til å melde ifra om dette. Jeg er jo ikke 100% sikker på om det er vold. Om læreren er pliktig til å melde ifra om dette, er det noe jeg kan gjøre for å forhindre at hun/han gjør det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk som tar kontakt med ung.no.

Det høres ut som du er bekymret. Jeg er enig med deg; Dette synes jeg du skal snakke med en voksen om. Du er over 16 år, det vil si at du er helserettslig myndig. Jeg vil råde deg til å ta kontakt med helsesøster på skolen din for en prat om hva du bekymrer deg for. 

Når man er fylt 16 år er man i utgangspunktet myndig når det gjelder helsespørsmål. Det vil si at man, på lik linje med voksne, har rett til å få informasjon og ta avgjørelser om egen helse. Helsepersonellet - eks. fastlege og helsesøster - har i utgangspunktet taushetsplikt overfor foreldre og andre pårørende til pasienter som er over 16 år. Det vil med andre ord si at har man fylt 16 år, kan man bestemme om foreldre skal informeres eller ikke.

Det finnes imidlertid unntak fra dette: Foreldre til barn under 18 år skal gis informasjon som er nødvendig for at de skal kunne oppfylle foreldreansvaret, selv om ikke barnet ønsker det. Dette kan for eksempel være informasjon om selvmordsfare, hvor pasienten befinner seg og innleggelse på sykehus på grunn av livstruende skader. Det gjelder også dersom det kommer frem opplysninger som er alvorlige og bekymringsfulle - eks. pågående vold/overgrep rettet mot barnet, rusmisbruk.

Dine bekymringer skal du ikke stå alene med eller håndtere på egenhånd og det er - som du selv tenker er viktig - rett å involvere voksne og få støtte, forståelse og evt. videre hjelp.

Jeg legger ved to artikler, som kanskje kan være fint for deg å ta en titt på.

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold