Hopp til hovedinnholdet

Jeg og en gutt har drivi på en stund nå, men han er så sjalu. Igår ble han sur og dyttet meg inn i veggen og slo meg i armen. hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg og en gutt har drivi på en stund nå, og har vært på en måte sammen. han har alltid vært snill, men blir så lei sjalu om jeg snakker med andre gutter. Igår ble han drita og sur for at jeg snakket med en annen gutt.. og dyttet meg inn i veggen og kom senere tilbake og slo meg i armen. hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det du beskriver er ikke greit. Det er ikke bra for deg å være i et forhold med en person som er voldelig og som er så sjalu som du beskriver. 

Mange ungdom og unge voksne som strever med sinneproblemer har erfaringer med at det har vært utrygt hjemme. Noen har ikke hatt voksne omsorgspersoner hjemme som har kunnet lære dem å håndtere vanskelige tanker og følelser på andre måter. Det er gjerne opplevelsen av avmakt som er foranledningen til at en sårer eller oppfører seg skremmende overfor andre.

Å være sint og sjalu er naturlige følelser som alle har. Det er helt greit å bli sint. Hvis han ikke har kontroll over hva han sier eller gjør bør du unngå å være alene med han når han er sint. Det for å unngå å sette deg selv og andre i en vanskelig situasjon. Du kan ikke forandre han. Vurder heller å avslutte forholdet hvis han ikke klarer å ordne opp i konflikter på en ordentlig måte.

Prøv å lag en plan for hva du kan gjøre når du kjenner at han kan komme til å miste kontrollen. Hold deg til planen din når du trenger planen. Du kan også søke hjelp ved helsestasjon for ungdom, hos politiet og hos fastlegen din.

Ikke alle fagpersoner i hjelpeapparatet kan mye om sinnemestrings-problematikk. Hvis du ikke møter forståelse hos den du tar kontakt med så ikke gi deg. Prøv eventuelt noen andre. Det kan også være lurt å snakke med familie, venner, kjæreste og andre i nettverket ditt, om det kjæresten din strever med. Snakk med noen du tror du kan få støtte av. Det er ulovlig og straffbart å utøve vold. Så du kan anmelde han for å ha slått deg og dyttet deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kristoffer blir sjalu og sint når kjæresten skal på fest

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Kristoffer er veldig glad i kjæresten sin Anne. I det siste har de gjort ting hver for seg, da føler Kristoffer seg utrygg og blir redd for å miste henne.

Les mer

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold