Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om vold fra lærer.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, idag var det en lærer som ble veldig sur på oss fordi vi ikke gikk ut av klasserommet. Vi ble kaldt for drittunger og en elev fikk ett slag av læreren også. Hva burde skje med den læreren ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du tar kontakt.

Her høres det ut som om læreren har gått over streken. Du bør derfor melde i fra til rektor. Rektor vurderer hva han skal gjøre videre.

Det er ikke lov å slå barn, verken på skolen eller hjemme. Det står om dette i både  straffeloven og i opplæringsloven (§ 2-9). Hvis en lærer slår en elev, er det å bruke det som kalles «fysisk refsing», og dette er ikke lov. Alle brudd på straffeloven, kan anmeldes.

Du kan også be om et møte med rektor sammen med foreldrene dine. Rektor må få vite om det som skjer, og dere kan kreve at rektor stopper det som skjer. Rektor har ansvaret for at du har et trygt skolemiljø og at det ikke skjer brudd på opplæringsloven på hans/hennes skole. Du har krav på tiltak som hindrer at dette skjer igjen og at du kan gå på skolen og være trygg.

Når du ber om tiltak, skal rektor lage det som kalles et vedtak og lage en skriftlig plan for hvordan du skal få et trygt skolemiljø. Hvis rektor ikke gjør noe med dette, eller du ikke er fornøyd med det som skjer, kan du klage til Fylkesmannen. Du kan få hjelp til å skrive både en klage til rektor og klage til Fylkesmannen her: www.barneombudet.no/temasider/skole/klage/


Lykke til.

Hilsen elev- og lærlingombudet i Hordaland, samarbeid med ung.no  

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Frustrert jente foran PCen (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold