Hopp til hovedinnholdet

Når regnes det som vold?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har en far som sliter med å kontrollere sinne. Når jeg var liten pleide han å fortelle meg hvor dum og ubrukelig jeg var, dette bet jeg bare i meg å tenkte var normalt. Når jeg var 9 år kunne jeg ikke klokka, og når jeg sa feil klokkeslett sa han at jeg ikke fortjente å gå på vanlig skole, og burde begynne på skole for funksjonshemmede, da begynte jeg å gråte. Pappa hater når jeg gråter, derfor truet han meg med at an skulle skade meg. Når jeg var liten slo han meg, men dette sluttet da jeg startet på ungdomsskolen. Første gang jeg fortalte at jeg ville flytte til mamma, sa han at han kom til å gå til rettsak mot henne, hvor han ville vinne. Han sa jeg aldri kom til å se moren min igjen, og at jeg alltid går til henne når jeg er lei meg. Dagen etter ble han sykemeldt, noe han alltid blir, etter jeg konfronterer han. Nå har jeg flytter til mamma, msn gan truer meg fortsatt. Han forteller meg at jeg aldri kommer til å få jobb og utdanning. Er dette greit? Når regnes det som vold?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 16 år

Du skriver at du har en far som sliter med å kontrollere sinne, at han har kalt deg stygge ting, ikke tillatt at du gråter, at han har truet deg og sagt at du aldri får se moren din igjen. Du sier at du har flyttet til mamma, men at han truer deg fortsatt. Du lurer på om dette er greit, og når det regnes som vold. 

Så modig av deg å fortelle om dette, det er så trist at du blir utsatt for dette av faren din. Det du beskriver at faren din har gjort/gjør er vold. Ingen fortjener å bli utsatt for vold, vold er alltid utøvers ansvar og vold er ulovlig i Norge. Dette er med andre ord ikke greit, og jeg legger ved en artikkel om når det regnes som vold.

Jeg legger også ved informasjon om Alarmtelefonen for Barn og Unge. De har masse erfaring, og kan hjelpe deg med enten situasjonen din eller å komme i kontakt med noen å prate med om du ønsker dette. Tjenesten er gratis og anonym. 

Lykke til. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold