Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk ris på rumpa av mamma og pappa

Jente 19 år
 

Spørsmål

Då eg var 5-6 år, so ga mamma og pappa meg ris/klapps/juling på baken/rumpa :( Det var fordi eg og storebroren min dreiv og kranglar heile tida før, då vi var små. Eg hadde drive å slått, sparka, lugga og knipe broren min og eg ville ikkje gi meg, så då tok pappa meg vekk frå situasjonen og berte meg inn på stova, til sofaen, då han hadde bert meg inn på stova, so small det på baken. Eg trur eg fekk 10-20 klapps/ris slag på baken av pappa :( Ein annan gong, so var det mamma som gjorde det med meg :( :( Etter dei hadde gitt meg ris/klapps på baken, so berte dei meg opp på soverommet mitt, der måtte eg vere til eg hadde roa meg ned :( :( :( :( :( :( :( Dette hugsar eg enda :( :( Dei slo hardt på baken min, då eg fekk ris/klapps :( :( :( :( :( :( :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 19 år

Du skriver at du fikk ris på rumpa av både moren og faren din da du var 5-6 år, at de slo hardt og opp til 10-20 ganger. Du skriver at du husker det godt ennå. 

Du skriver ingen spørsmål så jeg velger å svare deg litt generelt. 

Det å gi ris på rumpa går under betegnelsen fysisk vold og er ikke lov i Norge. Ingen foreldre har lov til å bruke vold mot sine barn. Det er trist å høre at dine foreldre valgte å gjøre det da du var 5-6 år. Foreldre som gir barna sine ris kan mangle andre ikke-voldelige strategier i sin oppdragelse av barna. Det er ingen unnskyldning, men kan tyde på at dine foreldre den gangen burde fått hjelp til andre strategier, og til å forstå hva det å bruke vold i oppdragelsen gjør med barna. Foreldre som bruker vold er ansvarlig for den volden de utøver, det er aldri barnets skyld! Det å få ris er både vondt og kan føles veldig skamfullt (vold har den effekten). Også mange år etterpå!

Dersom du fortsatt utsettes for vold er det viktig at foreldrene dine mottar hjelp. Det gjelder selv om det ikke er fysisk vold lenger, men andre former, eksempelvis psykisk vold. Opplever du det kan du ta kontakt med familievernkontoret der du bor. 

Det kan også være godt å få snakket alene med noen om det du har vært utsatt for. F.eks helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 

Hvis du i dag har et godt forhold til en av foreldre dine, eller begge, og de ikke bruker vold mot deg nå kan du prøve å snakke med dem om hvordan du opplevde det den gangen. Kanskje kan dere få en god samtale om det, der de kan ta ansvar for at det de gjorde ikke var greit. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold