Hopp til hovedinnholdet

Sliter med sinneproblemer.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har vansker med å kontrollere sinnet mitt. Dette er noe jeg har hadd problemer med lenge, og antok at det kunne være puberteten som gjorde humøret mitt så ustabilt. Men dette er fortsatt et stort problem som påvirker meg og de rundt meg i stor grad. Jeg reagerer med å bli sint i situasjoner der kanskje de fleste ikke ville reagert i det hele tatt. Jeg synes dette er utrolig vanskelig, og gjør meg veldig sliten. Jeg ønsker ikke å være et slikt menneske som blir sint og raser fra meg til de minste ting. Jeg og andre blir ofte overrasket over ting jeg sier i blant, og måten jeg reagerer på i forskjellige situasjoner (kan skade meg selv ved å feks slå hodet, eller knyttneven i veggen). Har aldri vært til skade for andre, men har også problemer med å holde det slik. Å bli sint er også den eneste følelsen som kommer til uttrykk i livet mitt, jeg blir sint i tilfeller jeg kanskje burde bli lei meg. Hvorfor er det slik? Hva kan jeg gjøre for å ikke bli sint?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes teknikker for sinnemestring. Først og fremst er det viktig å akseptere og anerkjenne sinnet sitt som en følelse som kan fortelle deg noe om deg selv. Det er en reaksjon som du kanskje bør ta på alvor.

Like viktig er det at du, når du blir sint, retter oppmerksomheten mot sinnet, og tenker: ’Nå er jeg sint. Det er lov. Hva skal jeg gjøre med det? Det er ikke lurt å utagere, det må jeg la være med.’ Hva du gjør videre, er opp til deg. Du kan ta et skritt tilbake, trekke pusten dypt, stå i situasjonen uten å foreta deg noe, for eksempel.

Det vil være lurt av deg å kontakte fastlegen din og si at du ønsker hjelp med å kontrollere sinnet ditt. Legen din kan hjelpe deg til å komme i kontakt med en psykolog som kan hjelpe deg med sinnemestring. Slik hjelp består i at du får råd om hvordan du kan komme i gang med å kontrollere sinnet ditt og trener på dette sammen med en fagperson. 

Noen små knep kan du allerede nå begynne med selv. Når du kjenner at sinnet kommer, skal du spørre deg selv:  Hvorfor blir jeg sint?  Har jeg grunn til å være sint?  Hva var det egentlig som skjedde? Er jeg sint på noen, eller for noe?  Hvilken rett har jeg til å la sinnet mitt gå ut over andre?  Slike spørsmål hjelper deg til å beholde fatningen og fokusere noe som utfordrer tankene dine, bevisstgjør deg din egen tilstand, og gir deg mulighet til å snu tankegangen og dermed den kroppslige reaksjonen som fører til sinneutbrudd. Den gamle regelen om å telle til ti, kan være nyttig, selv om mange ikke klarer seg med ti, men kanskje må telle til hundre.

Noen foreslår at en slår på en pute eller lignende. Dette er ingen god idé. Det å slå gjør deg bare enda sintere, så selv om du slår en pute, virker dette mot sin hensikt.  Du skal nemlig få kontroll over sinnnet ditt, så det ikke løper av med deg. Du skal være kritisk til å bli sint uten å forsøke å stoppe deg selv. 

Det er mange som sliter med sinne og det finnes mange ulike måter for å få kontroll på sitt sinne. Et nøkkelord for sinnemestring er Bevissthet. Det vil si at man forsøker å bli bevisst på sine tanker som leder til sinnet. Det er slik at hvordan vi tenker om en situasjon, slik du beskriver, påvirker hvordan man føler om situasjonen og hvordan man reagerer. Dette er basisen i noe som kalles Kognitiv terapi, en terapiform som ofte brukes for sinnemestring. Det handler om å bli bevisst på sine tanker og antagelser i de situasjonene man opptrer slik at man har mulighet til å påvirke/utfordre dem med mer realistiske tanker. Nøyaktig hva du tenker om deg selv og andre i den situasjonen du forteller om er vanskelig spekulere i. Men uansett hva det nøyaktig dreier seg om så vil det alltid være andre måter å se på situasjonen, måter å støtte seg selv på slik at man ikke nødvendigvis blir sint. Det handler om å tørre å bli kjent med disse tankene for så å starte med å utfordre dem.

Begynne med å snakke meg fastlegen din og vis gjerne legen din det du har skrevet her til oss i Ung.no. Sjekke ut den artikkelen jeg har lagt ved her om sinnemestring. Lykke til!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold