Hopp til hovedinnholdet

Min lillesøster på 13 slår vår minste søster på 7 år veldig ofte. Hun slår til tårene renner og får ekstremt vondt. Mamma har prøvd å snakke med henne, men hun blir bare verre. Hva kan jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16år som har to små søsken. En på 13år og 1 på 7år. Mye hjemme så slår den 13år gamle søstra mi hun på 7år veldig ofte. Hun slår til tårene renner og stopper ikke dersom hun får ekstremt vondt. Mamma har prøvd å snakke med hun, men hun blir bare verre for hver dag som går. Har prøvd selv å snakke til henne, men endte opp med at jeg fikk sår leppe og ble slått selv. Hva kan jeg gjøre for å sikre oss selv en bedre hverdag i huset uten at hu skal slå så veldig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år!

Så fint at du skriver til oss!

Det du opplever med søsteren din er ikke bra, og jeg skjønner at du er fortvilet.

Det at moren din ikke klarer å stoppe denne adferden til søsteren din som slår, gjør ikke situasjonen lettere for deg.

Foreldre har ansvar for å gi barna kjærlighet og omsorg, og lære dem hvordan man skal være mot andre. De må derfor ha gode måter å stoppe dem på dersom de utøver vold mot søsken eller andre og likeledes beskytte dem mot å bli utsatt for vold.

Mange foreldre føler at det er vanskelig å veilede og sette grenser for barn og unge når de oppfører seg krevende. Dette har gjerne med hvordan de selv har opplevd å bli møtt som barn. Likevel er det foreldres ansvar å stoppe slik adferd.

Jeg tenker at moren din trenger hjelp til å finne gode måter å håndtere søsteren din på, både hvordan hun skal gi henne kjærlighet og hvordan hun kan stoppe henne i å slå. Det finnes god hjelp med dette.

Hun kan kontakte helsesøster å be om hjelp. Hun kan også henvise til andre som kan gi god veiledning.

Dersom moren din ikke gjør noe med dette, vil jeg anbefale at du selv oppsøker helsesøster og snakker med henne for din egen del og fortelle om din bekymring.

Jeg legger ved et par artikler du kan lese.

Lykke til

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold