Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli straffeforfulgt eller blir det betegnet som nødverge?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har avtjent førstegangstjeneste og i løpet av den fikk vi utdanning i nærkamp og avvæpning. Da lærer vi det og handle etter drill. (Å gjære noe på drill vi si at du gjennomfører hele handlingen uten å stoppe eller måtte tenke. Litt som at du kan bråstoppe med en bil uten at du må tenke, trykk på bremse, inn med clutchen. Alt det skjer automatisk) Vi lærte jo også da at vi skulle uskadeliggjøre fi. Og dette kan jo medføre at vi påførte fi en del skade til og med dødelig vist nødvendig. Hva skjer om jeg gjør dette i det sivile samfunn? Si noen tar kvelertak på meg, og jeg reagerer på refleks og gjennomfører drill. Da vil jeg i løpet av få sekunder ha brekk en arm på personen eller slått personen bevisstløs. Jeg forstår at dette kan bli oppfattet som unødvendig mye maktbruk, men samtidig har jeg gjennomføre en drill som den Norske stat har lært meg opp til å gjennomføre? Kan jeg bli straffeforfulgt eller blir det betegnet som nødverge?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Om det er nødverge eller ikke må vurderes konkret i hver enkelt sak. Generelt kan jeg si at dersom du blir angrepet, så har du lov til å bruke makt for å få avverget angrepet, men du har ikke lov til å bruke mer makt enn det som er nødvendig. Så hvis noen for eksempel hadde slått deg i ansiktet med flat hånd og du hadde brukket armen på han/hun som slo, så hadde nok ikke dette blitt ansett som nødverge.

At du kan gjennomføre drill, og har blitt lært opp til dette, har ingenting å si i vurderingen av om det er lovlig nødverge eller ikke. Bruker du mer makt enn det som er nødvendig, så risikerer du å selv bli straffeforfulgt som alle andre. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold