Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kalle det selvforsvar hvis jeg slår noen etter at de har slått først?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei... Jeg vil først si at jeg liker ung.no og hvordan jeg, og mine spørsmål blir behandlet. Jeg er gutt på 15 og blir mobbet, sliter litt hjemme (ikke rus) og to av "vennene" mine har prøvd å voldta kjæresten min. (Det er tatt med politiet men det ble ikke tatt vidre.) en er 15 og en er 17/18. Jeg er ganske sterk og kommer mest sannsynlig i slåsskamp i sommer. Men spørsmålet mitt er om det er jeg som står ansvarlig hvis jeg ikke slår først, men slår den andre i svime? Kan jeg kalde det selvforsvar hvis den andre slår først? Og hva skal jeg gjøre hvis jeg slår noen ut? Jeg vet at vold ikke løser problemer men dette er veldig uunngåelig. Takk for alt av svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Gutt 15 år

Takk for gode tilbakemeldinger på ung.no, så flott at du opplever å få gode svar. 

Du skriver at du blir mobbet, at du sliter hjemme, at kjæresten din ble voldtatt av to "venner" og at du mest sannsynlig havner i slåsskamp til sommeren. Du spør om du er ansvarlig hvis du ikke slår først, men slår den andre i svime. Du lurer om dette er selvforsvar. Og du lurer på hva du skal gjøre dersom du slår noen ut. 

Det høres ut som at du står i en vanskelig situasjon. Det er vondt å lese at du blir mobbet og at du sliter hjemme. Kjæresten din har blitt voldtatt og de som har gjort det har ikke fått straff. Så flott at du støtter kjæresten din. Når det kommer til slåssing/vold er man alltid ansvarlig for det man selv gjør. Selv om man slår i selvforsvar kan det få store negative konsekvenser. Den du slår kan skade seg mer enn du hadde tenkt, du kan slite med det du har gjort etterpå, du kan bli straffet for det og volden kan skape en ond sirkel der andre vil hevne seg på deg igjen.

Jeg forstår at det oppleves uunngåelig at du vil havne i slåsskamp. Jeg vil allikevel råde deg til å ta kontakt med en voksen du stoler på og fortelle om de utfordringene du står ovenfor. Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen. Du kan også ringe Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge, dit kan du ringe anonymt og gratis. 

Lykke til. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold