Hopp til hovedinnholdet

Var det vold eller selvforsvar?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på noe angående selvforsvar. jeg kommer opp i en hendelse hvor en person er stor i kjeften med meg. jeg blir mer og mer irritert og til slutt ber jeg han slutte fordi jeg ikke takler det. han svarer med å le av meg og fortsetter. jeg tar hardt tak i han og ber han slutte fordi jeg er sint. deretter velger han å gi meg en hardt dytt slik at jeg velter over. har jeg da lov til å slå han som et "forsvar" eller er en dytt ikke nok. om han slår meg er det da nok til at jeg har tillatelse til å slå han tilbake. hva vil være nok til å bli kalt "nødverge". om jeg da bare slår han en gang, men han blir slått helt ut er det da uforsvarlig eller er det greit fordi det bare var ett slag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Reglene om nødverge finner du i straffeloven § 18. Her står det at en handling som ellers ville vært straffbar, er lovlig når den blir foretatt for å avverge et ulovlig angrep. Nødvergehandlingen må ikke gå lenger enn nødvendig og ikke gå åpenbart ut over hva som var forsvarlig i den konkrete situasjonen.

Først vil jeg si at du ikke bør tenke på nødverge som en "tillatelse" til å slå noen. Det vil komme helt an på den konkrete situasjonen om det er nødvendig og forsvarlig å bruke slag for å avverge et ulovlig angrep. Det vil blant annet ha betydning hva det ulovlige angrepet innebærer (slag, spark, dytting osv.), om situasjonen eskalerte raskt, hvor hissig stemning det var, årsaken til at situasjonen oppstod osv. Ofte kan man avverge angrepet ved å f.eks. forlate situasjonen.

Det vil heller ikke være nødvendig å foreta noen nødvergehandling dersom situasjonen er avsluttet. F.eks. dersom den andre personen slår deg og gir seg etter det. Da er det ikke nødvendig med noen nødvergehandling fra din side. I et slikt tilfelle vil det være riktig å anmelde personen i stedet for å slå tilbake.

Som du ser, er det vanskelig å svare deg på om du hadde hatt lov til å slå personen i dette tilfellet, fordi det kommer helt an på den konkrete situasjonen. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold