Hopp til hovedinnholdet

Er det at faren min altid er misfornøyd med meg og veldig kritisk psykisk vold?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Helt siden jeg var et lite barn (jeg er nå 16 år) har jeg gjentatte ganger opp gjennom årene fått høre på en indirekte måte av min far at det jeg gjør er galt eller feil, og han har alltid gitt meg en følelse av å ikke være god nok. Han har må mange måter styrt eller kontrollert meg på en slags måte ved hjelp av skyldfølelse og det å gi meg følelsen av å ikke være tilstrekkelig eller "riktig". Han har ofte sammenliknet meg med seg selv ved å si ting som " da jeg var på din alder så..."( også sier han det han skulle ønske jeg gjorde som han mener er det riktige eller det beste å gjøre". På denne måten har jeg alltid følt at han skulle ønske jeg var en "annen". Han er veldig kritisk, og jeg føler ikke at jeg kan uttrykke meg eller fortelle hvordan jeg har det uten at han skal kritisere meg og gi meg skylden for det jeg føler er galt eller generelle følelser. Er dette en form for psykisk vold? jeg føler ikke jeg kan mene og tenke selv uten at han kritiserer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Dette høres veldig vanskelig ut for deg. Om det er vold eller ikke er vanskelig for oss å si uten å kjenne deg. Det er imidlertid tydelig at dette ikke oppleves bra for deg. Det kan være mange grunner til at faren din er så kritisk. Det høres uansett ut som at det er vanskelig for deg.

Har du snakket med faren din om hvor vanskelig dette er for deg? Har du snakket med noen andre? Noen foreldre er oppdratt selv med kritiske foreldre og derfor er det det de tror er riktig oppdragelse for sine egne barn. Noen foreldre vil det beste for sine barn og tror at det å stille høye krav er det beste.

Om du ikke kan snakke med faren din om dette kan du snakke med moren din? Det er viktig at de vet at kritikk er veldig vanskelig for deg.

Har du behov for å snakke med noen alene for din egen del så kan det være godt å snakke med helsesøster eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted å oppsøke.

Håper noe av dette kan være til nytte for deg!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold