Hopp til hovedinnholdet

Liker papirkutt. Sliter med selvskading.

Annet 15 år
 

Spørsmål

Jeg elsker papirkutt. Det er ingenting seksuelt med dette, det er tvert imot en følelse jeg ikke kan beskrive. Jeg vet dette kan være skadelig for meg, men jeg klarer ikke stoppe. HJELP!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det at du liker/elsker papirkutt kan tyde på at du sliter med det som kalles selvskading. Jeg vet ikke mye om deg men jeg kan fortelle deg litt om selvskading og komme med noen råd til deg.

Å holde på med selvskading ved å påføre seg selv smerte, er vanligvis et uttrykk for at man synes det er vanskelig å håndtere vonde tanker eller følelser. På samme måte som noen mennesker vil klype seg selv i armen for å unngå å le i en pinlig situasjon, kan det å skade seg selv være en måte å unngå å kjenne på vonde følelser, angst/uro eller ubehagelige tanker. Selvskadingen vil da kunne holde tilbake de vanskelige følelsene for en liten stund, og fungere som en slags trøst. For noen fungerer dette nærmest som en form for hverdagsflukt.

En del som skader seg selv opplever at skadingen gir avspenning, behag og nummenhet samtidig med den fysiske smerten. Kanskje er det slik for deg at den smerten du opplever innvendig er større enn den smerten du får ved å skade deg? Dersom du ikke har noe særlig trening i å takle slike innvendige, vonde følelser, og dermed ikke har noen alternative mestringsstrategier, vil du kunne oppleve at du blir avhengig av selvskadingen for å holde problemene på avstand. Selvskading er avhengighetsskapende bl.a. fordi kroppen frigjør endorfiner når den blir skadet. Endorfiner er biokjemiske signalstoffer som har en smertestillende og beroligende virkning. På samme måte som man kan bli avhengig av f.eks. rusmidler, kan man dermed bli avhengig av ”rusen” man får fra endorfinene.

Det å skade seg selv er en kortvarig, dårlig løsning, da det ikke vil føre til at de vonde følelsene/tankene forsvinner for godt. Følelsene og tankene vil alltid komme tilbake igjen, og man får lyst til å skade seg på nytt. Heldigvis finnes det andre måter å håndtere slike vonde indre opplevelser på, måter som verken fører til skade på deg selv eller andre. Disse vil fungere som mer langsiktige løsninger, fordi de utfordrer de vonde tankene og følelsene heller enn å unngå dem. Eksempler på slike måter å håndtere vanskelige følelser og tanker på, kan være å skrive ned det du tenker eller føler i en dagbok, eller å uttrykke deg på kreative måter gjennom kunst, musikk, dans eller liknende. Andre muligheter er å ringe en venn for å sette ord på følelsene dine, eller å rett og slett ta deg en god løpetur. Fysisk aktivitet utløser endorfiner på samme måte som selvskading, og er derfor en god erstatning for skadingen. Disse metodene kan hjelpe deg til å få hjernen din over på et annet spor, et spor som ikke handler om selvskading. Jo mer du øver på dette, jo mindre behov vil du få for å skade deg selv.

Jeg vil anbefale deg å bestille heftet ”Mestringsbok – Selvskading” fra denne nettsiden. Dette er et hefte som forklarer en del rundt selvskading, og som gir tips til hvordan du selv kan jobbe med problemet og lære andre måter å mestre tankene og følelsene på. Mange unge har fått hjelp til å slutte med selvskading ved å benytte dette heftet.

Det er veldig viktig at du snakker med noen voksne om disse tankene og følelsene, f.eks. helsesøster på skolen din eller ved din lokale helsestasjon for ungdom. Helsesøster har masse erfaring med å snakke med ungdom som har samme type utfordringer som deg, så du bør ikke bekymre deg for at samtalen skal bli rar. Hvis du synes det virker skummelt å skulle snakke om problemene dine, kan du i stedet vise helsesøster det du har skrevet her. Det er også viktig at du forteller foreldrene dine hvordan du har det nå, slik at de kan hjelpe deg med å komme i kontakt med fastlegen din.

Et annet alternativ, om du ønsker å snakke med noen anonymt over telefon, er å ringe (gratis) Røde kors barne- og ungdomstelefon eller Mental helse sin hjelpetelefon. Her jobber det dyktige fagfolk som har erfaring med å diskutere problemstillinger knyttet til psykisk helse, og som kan gi gode tips og råd til hvor du kan få hjelp. 

Håper at dette er til hjelp for deg og at du snakker med noen om det du sliter med.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold