Hopp til hovedinnholdet

Er psykisk vold alvorlig, og hvordan kan man vite at det er vold?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg opplever psykisk vold fra far, men opplever at helsesøster ikke tar dette alvorlig. Hvorfor er det slik at psykisk vold ikke blir sett på som like alvorlig som fysisk vold? Er det ikke det? Og hvordan kan man vite at det er vold hvis det ikke finnes bevis?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 16 år

Du skriver at du opplever psykisk vold fra far og at du opplever å ikke bli tatt på alvor når du forteller om det. Du lurer på om psykisk vold er like alvorlig som fysisk vold, og hvordan man kan vite om det faktisk er vold når det ikke finnes bevis. 

Da du ikke skriver spesifikt hva du opplever at faren din gjør eller sier vil jeg gi deg litt generell informasjon om vold og psykisk vold spesifikt. 

Vi definerer vold som; enhver handling rettet mot en annen person, som skader, smerter, skremmer eller krenker og får den andre personen til å gjøre noe den ikke vil, eller slutte å gjøre noe den vil. Du spør hvordan man kan vite at det er vold når man ikke har beviser. Dersom den utsatte opplever det den andre gjør som skadelig, smertende, skremmende eller krenkende, og endrer det den gjør for å tilfredsstille den andre, er det vold.   

Under psykisk vold finnes det mange ulike handlinger, som å true, snakke stygt til, gjøre narr av, ydmyke, kontrollere den andre eller å ikke møte den andres behov for omsorg og trøst. Det å rope og kjefte høylytt kan også være psykisk vold. Det som er felles for disse handlingene er at de ofte virker skremmende og sårende og får den andre til å føle seg liten og mindre verdt. Psykisk vold er minst like vondt som fysisk vold, bare at smerten sitter inne i kroppen og ikke som et synlig merke på utsiden. Psykisk vold er like alvorlig som fysisk vold og må tas på alvor! 

Det er trist å lese at du opplever psykisk vold fra din far og at du ikke blir tatt på alvor. Det finnes andre du kan snakke med og få hjelp av. F.eks på helsestasjon for ungdom. Du kan også ringe Alarmtelefon 116 111 for barn og unge. Du kan ringe gratis og anonymt, men om du oppgir hvor du bor kan de kan også hjelpe deg med å finne andre hjelpetilbud der du bor, eller sette deg i kontakt med barnevern eller familievern. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold