Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er det mulig at mobberen slipper unna både hos politi og i skoleverket?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Eg anmeldte noen til politiet, en mobber som har etter 2 år med mobbing og trusler, banka meg opp. Eg anmeldte han for å ha banka meg opp, det var tydlige bevis som viste at han hadde banka meg opp i tillegg til vitner til hendelsen. Vitner så og la også merke til at han slengte skjellsord og angrep meg uten at eg slo først og i tillegg ikke fikk forsvart meg sjøl. Politiet henla saken. Dette var på grunn av bevisene, selv om det var tydlige bevis. Eg vet ikke Ka eg ska gjøre lenger når skolesystem og nå politiet svikter i å hindre eller gjøre noe med mobber(e) som truer, er voldelige og mobbe generelt. Eg trenger litt hjelp med å skjønne hvordan det er mulig at en mobber slipper unna. Liten tilleggs ting er at eg måtte til legen etter eg ble banka opp og det var tydelig at eg var skada. Hadde problemer med ribbein i minst 2 måneder på grunn av at jeg ble banka opp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så leit å høre at du har blitt mobbet i over to år og at verken skolen eller politi har gjort noe med det. Det er ikke slik det skal være, og jeg forstår at du ikke skjønner hvordan dette går an. Det skal nemlig ikke gå an, særlig ikke i skolen.

Jeg vil anbefale deg å ikke gi opp. Skolen er pliktig til å gjøre noe med mobbingen. Lærerne og andre ansatte på skolen plikter å jobbe for et godt skolemiljø og gripe inn dersom elever mobbes, diskrimineres, utsettes for vold eller rasisme. Hvis kontaktlærer ikke tar dette på alvor kan du og dine foreldre ta kontakt med rektor på skolen. 

Det anbefales å klage skriftlig til skolen. Skriv også gjerne ned de gangene du har snakket med lærer uten at det har blitt gjort tiltak.

Skriftlighet gjør at du har dokumentasjon på at du har bedt om tiltak. En skriftlig klage gjør et også lettere for skolen å forstå hva saken gjelder. 

Du og foreldrene dine kan også be skolen om å få se hvilke skriftlige planer skolen har for å håndtere disse problemene, og hva de har gjort tidligere når du har klaget på grunn av mobbing. Om man klager er skolen nødt til å gi et skikkelig svar i henhold til det som heter Forvaltningsloven. Er man ikke fornøyd med svaret, kan man klage videre til fylkesmannen. Du kan også klage dersom skolen ikke svarer på henvendelsen.

Selv om du er fortvilet, så ikke gi opp. Skolen er som sagt pliktig til å gjøre noe med skolemiljøet og med mobbing. Jeg vil anbefale deg å lese artikkelen "Mobbing på skolen- hva gjør jeg?". Der finner du gode råd om hvordan gå fram og hvordan du eventuelt kan klage til fylkesmannen. 

Når det gjelder anmeldelsen til politiet, har du anledning til å klage på henleggelsen. Når politiet henlegger en sak, så har du en klagerett innen 3 uker. Det følger av straffeloven § 59a. Dersom du klager innen klagefristen, så skal klageinstansen vurdere om det var riktig å henlegge saken, eller om politiet må etterforske saken videre. Se også på politiets sider. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold