Hopp til hovedinnholdet

Samboeren min tyr til vold når en krangel blir opphetet.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg og min samboer sloss når en krangel blir ordentlig opphetet. Det begynner som en krangel og utvikler seg til at han enten kommer opp i ansiktet mitt hvor jeg forsvarer meg med hendene for å få han unna, eller jeg poker i han hvor han svarer med knyttneven. Eller når han ikke finner fram ord så tyr han til vold i stedet. Han slår meg aldri med knyttet neve i ansiktet, men han sparker meg, bryter meg ned, ren slossing, bare aldri i ansiktet. Jeg klarer heller ikke å akseptere det han gjør så jeg prøver for harde livet å ta igjen. Dette sårer meg forferdelig, og vi har det fint ellers. Bare at hver gang en krangel blir ordentlig het, så skjer dette. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vil ikke ha det slik lengre. Jeg elsker han og vil være med han. Men hva kan jeg selv gjøre for å få slutt på dette? Jeg har prøvd å ikke gjøre tilbake, men jeg takler det ikke. Jeg blir så forbanna når han slår meg at jeg vil selv ta hevn og banke han opp. Det er ALLTID han som begynner!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 20 år

Du skriver at du og samboeren din sloss når en krangel blir ordentlig opphetet. Det er alltid han som begynner å ty til vold, blant annet ved å komme opp i ansiktet ditt, han kan slå, sparke og bryte deg ned. Du klarer ikke å akseptere det han gjør, blir skikkelig såra og forbanna, men dere har det fint ellers og du vil være med han. Du lurer på hva du kan gjøre for å få slutt på dette. 

Det du skriver er alvorlig, og jeg blir bekymret for deg og det du opplever. Det samboeren din gjør mot deg er, som du selv også skriver, vold. Vold kan defineres som "en handling rettet mot en annen person, som skader, smerter, skremmer eller krenker og får den andre til å gjøre noe den ikke vil, eller til å slutte å gjøre noe den vil". Når man blir sint, mangler ord eller løsning er det å ty til vold kun en av mange ulike måter å handle eller reagere på.. Dessverre ser vi ofte at vold både kan eskalere i hvor ofte det skjer og hvor alvorlig den er, dersom den som utøver vold ikke får hjelp til å handle på andre måter.

I forhold mellom mann og kvinne (gutt/jente) er han ofte den største og sterkeste, og hun er den som blir mest redd. Mange kvinner/jenter kan også føle seg redde mellom episoder der vold blir utøvd, fordi de ser tegn på at partner kan komme til å bli sint. Dette kaller vi latent vold! Det å bli forbannet eller å prøve å forsvare seg fysisk er også en normal reaksjon på det du opplever. Å bli utsatt for vold er vondt, sårende og invaderende. Det er alltid den som utøver volden som er ansvarlig! Du har ikke noe ansvar eller noen skyld i den volden din samboer utsetter deg for. Det er dessverre heller ikke sånn at du kan endre hans oppførsel - det må han gjøre selv! Du kan oppfordre han til å søke hjelp for sine sinne-, aggresjons- og voldsproblemer, men han må selv ta ansvar for det han gjør og ønske å endre seg, dersom endring skal være mulig.

I mange byer og fylker ligger det er Alternativ til Vold kontor, som behandler denne type problematikk. Sjekk atv-stiftelsen.no/om-oss/avdelinger/ for å se om det finnes et ATV kontor der dere bor. Det er også mulig å kontakte familievernkontoret (finnes over hele landet). 

Til sist vil jeg si at det er veldig viktig at du passer på din egen sikkerhet. At andre vet om det du opplever kan være beskyttende mot ny vold, og hjelpe deg til å sortere tanker og følelser rundt det du opplever. Så snakk med venner og familie som du stoler på, evt også snakk med noen på helsestasjon for ungdom. Hvor eller hvem kan du dra til dersom du blir redd? Krisesenteret er et sted - de møter jenter og kvinner hver dag som opplever det samme som deg, og har masse gode råd å gi! Politiet kan også bistå med hjelp! Jeg vil også anbefale deg og ta en titt på disse to nettsidene:

www.hvorlite.no/

dinutvei.no/

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Er kjæresten min voldelig?

Kjærester #ikkegreit / ung.no

Kjæresten min er vanligvis snill mot meg, men i det siste har han forandret seg litt. Når vi krangler blir han fryktelig sint.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold