Hopp til hovedinnholdet

Kan man oppleve vold av søsken og hvor går egentlig grensen for vold?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Kan man oppleve vold av søsken og hvor går egentlig grensen for vold?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Du spør om man kan oppleve vold av søsken, og hvor grensen går for hva som er vold. Dessverre er det sånn at man kan oppleve vold fra hvem som helst, både de man kjenner og fremmede, men vold er alltid utøvers ansvar og er faktisk ulovlig i Norge. 

Vold defineres som "enhver maktmisbrukende handling, rettet mot en annen person, som gjennom å skade, smerte, skremme eller krenke, får den personen til å gjøre noe den ikke vil, eller å slutte å gjøre noe den liker."

Med denne definisjonen kan vold være mange ting, ikke bare fysiske handlinger men også trusler, det å kalle en person stygge ting eller kontrollere en annen, eller opptre på en måte så den andre blir skremt. Jeg legger ved en artikkel med beskrivelse av forskjellige typer vold. 

Det er vanskelig å vite hva som er den konkrete grensen for vold i din situasjon siden det ikke er beskrevet noen handlinger, men ut fra definisjonen kan man stille seg noen spørsmål. Blir jeg skadet, smertet, skremt eller krenket av dette? Blir jeg tvunget til noe?

Hvis du opplever å bli utsatt for vold hjemme, enten av søsken eller foreldre, anbefaler jeg deg å ta kontakt med alarmtelefonen for barn og unge (legger ved artikkel). Der kan man ringe anonymt og de har masse kompetanse på vold og hva man kan gjøre for å sikre seg selv. Lykke til.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold