Hopp til hovedinnholdet

Er det vold å vri armen? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som bor alene med moren min og søsteren min! Nå for tiden så har jeg og moren min snakket mindre og mindre sammen siden jeg bare bryr meg om å FaceTime med venner og Snapchat'e med dem! Dette er en normal fase i og med at jeg er i ungdomsalderen! Men idag så ble det er sikkelig krangel mellom oss, og mamma tok fra meg telefonen og bre armen min rundt! Jeg fikk veldig vondt! Er dette vold?? Pappa er dessverre IKK å få tak i etter at han forlot meg som liten! Familien min er ganske streng i og med at de er utenlandske! MEN SPØRSMÅLET MITT ER OM DET ER VOLD OG VRI ARMEN MIN? Jeg fikk veldig vondt! Oppførselen til mamma får meg til å ville begynne å røyke å slutte å bry meg om akt hun sier! Jeg er vanligvis en veldig flink jente som holder meg unna sånt, men siden mamma har blitt så slem bryr jeg meg ikke lenger. Og ikke kom med tipset Forlat rommet fordi vi bor i et lite hus i c.a 50 kvm og vi er 3 personer! Jeg tror dette er årsaken! Det blir akt for mye! TusenTakk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 14 år

Du skriver at du bor med din mamma og din søster på 50 kvm. Du og moren din har nå hatt en skikkelig krangel og moren din tok fra deg telefon og vred armen din rundt. Du lurer på om dette er vold. 

Ja, å vri armen er vold! Bruk av fysisk makt, som gjør vondt og skremmer, og som gjøres for å påvirke eller tvinge, er fysisk vold. Vold er aldri greit og det er heller ikke lov å utøve vold mot andre. 

Jeg synes du virker som en veldig smart og oppegående 14 åring. Du skriver at det er normalt å snakke mindre med moren sin når man går på ungdomsskolen, det er helt sant. Når man går på ungdomsskolen blir man mer opptatt av venner og å finne ut hvem man er og hva man liker - uten at foreldre skal blande seg inn. Det kan være ganske skummelt for mange foreldre, de kan føle at de mister kontroll og ikke vet om barnets deres er trygt, har det bra eller tar gode valg. Du skriver videre at familien din er ganske streng fordi de er utenlandske. Litt strenge må foreldre være, men det er viktig at du også får ta noen egne valg nå som du er 14 år.. Når det kommer til å få lyst til å røyke og slutte å bry deg om alt hun sier, kan jeg godt forstå det - Men, om du gjør det.. kan det være at du i samme slengen svikter deg selv og dine mål for hvem du er og ønsker for fremtiden?

Jeg skal ikke tipse deg om å forlate rommet, for jeg forstår at det ikke funker når dere er 3 stk som bor på 50kvm. Det å ikke ha sitt eget rom å trekke seg tilbake til kan være vanskelig og slitsomt. Det er nok viktig at du, moren din, og kanskje søsteren din (avhengig av hvor gammel hun er) får snakket sammen om grenser, regler og hvordan å bo sammen. Moren din trenger også å høre at å vri armen er vold, og få ansvar for å finne andre måter å kommunisere med deg på. 

Jeg vil råde deg til å snakke med helsesøster på skolen din eller ringe Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge. Å snakke med noen kan være godt for deg, og du kan også få hjelp til kontakt med Familievernkontoret eller barnevernet som kan hjelpe dere som familie.  

Lykke til. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold