Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om når jeg kan bruke vold for selvforsvar. 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på om når jeg kan bruke vold for selvforsvar. Jeg er 14år og har blitt mobbet. Jeg har begynt på kickboks for selforsvar og synes det er gøy. Men jeg har havnet i slåsskamper for og blitt banka men, jeg lurer på når jeg kan bruke noen øvelser jeg har lært.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er flott at du har funnet aktivitet du liker, som også kan hjelpe deg å bygge opp selvtillit og selvfølelsen dine. Det å bli utsatt for mobbing og vold gjør noe med deg. Jeg forstår at du tenker at din trening med kickboksing kan hjelpe deg, men vold er ikke løsningn. Det kan rett og slett få alvorlige konsekvenser. Det beste vil være å unngå å havne i slåsskamp. Blir du angrepet så skal du forsøke på alle mulige måter å komme deg unna, uten å ty til vold. 
Juristen hos ung sier følgende i et annet svar om selvforsvar:

"Alle har rett til å beskytte seg selv eller andre mot farlige og truende situasjoner, det kalles nødverge og følger av straffeloven § 48. Det du gjør må samtidig ikke overstige hva som er nødvendig for å avverge faren og det er ikke lov til å hevne seg eller å ta igjen. Forsvaret må stoppe straks angrepet er avverget. Det er ikke mulig å lage en liste over hva som er lov å ikke lov, ettersom hver sak må vurderes etter en konkret helhetsvurdering.

Det betyr at hvis noen kommer mot deg, eller andre, med feks en kniv, så kan du gjøre det som er nødvendig for å avverge angrepet. Men man må forsøke uskadeliggjøring på måter som er minst mulig skadelig for angriperen.

Man har f.eks. ikke rett til å slå til angriperen med en stokk i ansiktet dersom det hadde vært tilstrekkelig at man spente bein på vedkommende.

Jeg vil også si at det ikke spiller særlig stor rolle "hvem som begynte", dersom du slår like hardt eller hardere tilbake. Dere vil da etterhvert være like skyldige eller du kan ha passert grensen for nødverge, og risikerer da å selv bli straffet."

Kampsport har strenge etiske og moralske regler, og man skal ikke bruke det man lærer mot andre. Du kan forsvare deg, men skal ikke bruke det aktivt for å påføre andre skade aller vold. Jeg synes du bør ta en prat med treneren din om dette. Slik at du kan få råd.

Jeg håper også at du har snakket med noen om mobbingen du opplever, og at du ikke er alene om det. Mobbing er ulovlig, og det er alltid viktig å si i fra til en voksen du stoler på slik at du kan få hjelp!

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer

- Slår ned en annen

Gutt slår (colourbox.com)

Jeg havnet i slosskamp og slo til en annen. Han måtte på legevakta og sånt. Hva skjer om jeg blir anmeldt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold