Hopp til hovedinnholdet

Er det vanlig at offeret blir til en overgriper når man begynner å bli tryggere? Hva er straffen for å bruke vold?

Annet 14 år
 

Spørsmål

Har blitt mishandlet som barn og er en mishandler nå. Er det vanlig at offeret blir til en overgriper når man begynner å bli tryggere ? Når live går meg imot så går jeg løs på andre. Tenker ofte på hvem jeg kunne brukt som mitt offer. Elsker tanken på å skade et annet menneske. Ikke sånn at de dør, men bare sånn at de får blåmerker. Får ofte flashback og er sliten for tiden. Får heller ikke sove ordentlig. Kan være ærlig å si at ingen bryr seg om jeg skader meg. Det er derfor jeg har begynnt å skade andre. For at jeg skal få det litt bedre inni meg. Da får de stakkars offeran hjelpe seg selv ut av det på egen hånd. Mitt liv er ødelagt så jeg kan like gjerne ødelegge andres liv. Hva er straffen for å mishandle noen ? Tenkte som for eks å slå noen og kalle dem for stygge ting og be dem om å henge seg ? Om jeg tar et barberblad og kutter litt på armen til noen.. hvilken straff får jeg da ? Tanker er bare tanker sier psykolog dama til meg. Hun vet ikke at det har gått over til handling.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei 14 år

Du skriver at du ble mishandlet som barn og er en mishandler nå, du lurer på om det er vanlig at offeret blir en overgriper når man begynner å bli tryggere. Du skriver at du går løs på andre når livet er vanskelig for deg. Du lurer på hva straffen er for å mishandle noen. 

Takk for henvendelsen din. Jeg deler spørsmålet ditt i to, først delen om offeret som blir overgriper, så litt om straff for vold.

Det høres ut som du har opplevd mye vanskelig i livet ditt, som gir deg flashbacks, søvnvansker og gjør deg sliten. Du skriver at livet ditt er ødelagt og at du ble mishandlet som barn. Jeg vet ikke hvordan det er for deg, men det å bli mishandlet som barn skaper vonde følelser, som ofte kan bli sterke, uhåndterlige og uforståelige. Det er vanlig at man føler seg utrygg, sliten og får bilder i hodet av hva som har skjedd når man blir utsatt for alvorlig vold. Det kan også være vanlig å kjenne på hvor urettferdig alt er, og at ingen andre fortjener bedre. Det som har skjedd med deg tidligere i livet er ikke ditt ansvar, men utøveren sitt. Når man har det som du beskriver, kan det å bruke vold mot andre noen ganger være en måte å håndtere det vonde man har inni seg på. I det øyeblikket man bruker vold kan de vonde følelsene forsvinne, og man føler man har kontroll igjen. På den måten kan noen som har blitt utsatt for vold ende opp med å bruke vold selv. 

Men det å bruke vold mot noen for å håndtere egne vonde følelser skader også en annen. Derfor er vold ulovlig og straffbart i Norge, og faktisk alltid utøvers ansvar selv om man har mye forferdelig som foregår inni seg. Det er også grunnen til at man ofte en stund etter å ha brukt vold kjenner på skam eller skyld for det man har gjort. Som psykolog pleier jeg å skille mellom det som er på innsiden og det som er handlinger. De tankene og fantasiene du får om å skade andre er tanker som alle kan få, og de kommer kanskje oftere når man har opplevd det du har opplevd. Men med en gang de tankene om å skade blir til handling mot en annen er det vold, og ulovlig. Du skriver at du går til psykolog. Det er bra, fordi det går an å få hjelp med det som skjer inni deg som blir til vold. Jeg syns du beskriver godt det som foregår inni deg, det er en ressurs du kan bruke med psykologen din! Det går an å finne alternative måter å løse det som er vanskelig enn vold. Lykke til videre. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold