Hopp til hovedinnholdet

Vold hjemme, spesielt mot min lillesøster. Tør ikke snakke med noen, hjelp!

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Noen ganger er det vold hos meg Det er mest lillesøstra min på 17 år som får bank Det er broren min på 26 år og foreldrene mine som slår henne Jeg blir bare truet og noen ganger slår de meg også men jeg klarer ikke å passe på søstra min Jeg gjør alt jeg kan får beskytte henne. Jeg har også en annen bror som prøver å hjelpe meg Jeg tør ikke å snakke med noen om dette Naboen min kan høre oss krangle men de vil ikke hjelpe Hjelp meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 19 år

Du skriver at det er vold hjemme hos deg. Det er oftest lillesøsteren din som får bank, og det er storebroren din på 26 år, og foreldrene dine som slår henne. Du blir selv truet, og slått noen ganger. Du vil beskytte søsteren din men får det ikke alltid til. Du tør ikke snakke med noen om dette. Naboen din hører dere krangle men vil ikke hjelpe. Du spør om hjelp. 

Det du beskriver er veldig alvorlig! Foreldrene dine og broren din på 26 år utøver fysisk og psykisk vold og det er ulovlig. Det er alltid den som utøver volden som har ansvar, i dette tilfelle foreldrene og broren din. Dere som utsettes for det har ikke noen skyld!

Hjemmet vårt skal være et sted som er trygt og godt. Sånn du beskriver det er det ikke trygt hjemme hos dere. Søsteren din er heldig som har deg og den andre broren din som prøver å beskytte henne, men det er ikke deres ansvar - og det kan også bli farlig for deg å gå i mellom! Det er leit å høre at dine naboer ikke gjør noe for å hjelpe, dessverre er det sånn at noen er redd for å blande seg i det de tenker er en "familiesak". Vold er ikke en familiesak. Vi har lover i Norge som forbyr vold, og vi har tjenester som skal følge opp at alle barn har det bra. At noen barn opplever vold er alles sak, og ikke noe du skal skamme deg over. Du er dessverre ikke alene om å oppleve det. 

Jeg forstår at det er skummelt å snakke med noen. Mange er redd for at foreldrene skal få vite det og at det skal bli verre. Dessverre kommer det nok til å forbli som det er i dag hvis ingen får vite noe. Det er viktig at du kommer i kontakt med noen trygge og snille voksne som kan hjelpe deg, sånn at du alene ikke må ta ansvar for hvordan du og dine søsken har det. Du kan f.eks kontakte barneverntjenesten der du bor. Hvis du synes det er for vanskelig kan du ringe Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge. Dit kan du ringe gratis og anonymt, og de kan kontakte barnevernet for deg dersom du ønsker hjelp med det. 

Lykke til og ta vare på deg selv! 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold