Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min blir utsatt for vold hjemme. Hva bør jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har en veninne som har fortalt at hun blir utsatt for vold hjemme. Der den ene av foreldrene utsetter henne for vold fysisk og den andre trakaserer henne noe som påvirker henne psykisk. Dette har pågått i årevis men jeg fikk i kke vite det før nå nylig. Jeg tror bare hun har fortalt det til meg og en annen, og vi fikk beskjed om å ikke si det videre til noen. Hva burde jeg gjøre for å hjelpe henne? Jeg vil jo ikke sladre, men jeg vil jo at hun skal ha det bra.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 16 år

Du skriver at du har en venninne som har fortalt at hun blir utsatt for vold hjemme. Den ene forelderen utsetter henne for fysisk vold og den andre trakasserer henne (psykisk vold). Du fikk kun vite om det nylig, men det har skjedd lenge. Venninnen din vil ikke at du skal si det til noen. Du lurer på hva du bør gjøre.

Så flott at venninnen din har deg, som hun trygt kan dele hemmeligheten sin med. Det er veldig alvorlig at venninnen din utsettes for fysisk og psykisk vold fra foreldrene. Det er de som utøver volden som er ansvarlige for volden, aldri den som er utsatt. Allikevel kan mange som er utsatte oppleve at det er deres skyld eller feil, og de kan føle skam fordi de blir utsatt. Det er kjempe bra om du får til å snakke med venninnen din om at dette ikke er hennes feil. Da kan det bli lettere for henne å ta imot hjelp også, for det kan du også snakke med henne om. Hun fortjener å leve trygt i sitt eget hjem. Ofte kan det å snakke med noen hjelpe en til å sortere tanker og følelser, og man kan bedre finne ut hva som er riktig å gjøre videre.

Du kan fortelle venninnen din at hun kan ringe til Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge. Dit kan hun ringe gratis og anonymt om hun ønsker det. Der kan hun få snakke med trygge voksne! Du kan også ringe alarmtelefonen og snakke med dem om din utfordring som venninne som står på sidelinjen. Å snakke med trygge voksne om at venninnen din blir utsatt for vold er ikke å sladre - det er å ville det beste for henne :)

Lykke til!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold