Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente som ikke er redd for å si det jeg mener og å bli slått av faren min. Men søsteren min er ikke det samme.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har et problem hjemme. Jeg har skrevet sånn to ganger før om at faren min er psykisk og fysisk skadelig mot oss hjemme. Jeg er en jente som ikke er redd for å si det jeg mener og å bli slått av faren min. Men søsteren min er ikke det samme. Faren min er vant med å høre meg si ting, men i dag sa søsteren min en ting som kanskje var litt frekt men han klikka på henne. Jeg var ute og moren min også jeg kom tilbake og så at de krangla. Jeg trodde at det var bare en vanlig krangel men han kom inni rommet vårt og begynte å true henne om å slå henne. Jeg prøvde å stoppe han men han er sterk så han tok opp et duftlys og slå søsteren min med den. Heldigvis traff den bare magen. Problemet er at søsteren min har hatt selvsikkerhets problemer før, og det gjorde at hun ikke tåler mye og blir deprimert skjapt også. Etterpå så jeg at håndleddet hennes blødde. Jeg syntes så synd på henne. Altså jeg har selvskadet meg selv før, men jeg sier i fra noen ganger hvis det er noe som plager meg, ikke hun

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14,

Takk for at du ville skrive inn til oss igjen. Det høres ut som om du og søsteren din har det vanskelig hjemme, og det er jeg lei for å lese.

Det blir veldig viktig for meg at du vet at det er ulovlig å slå og være truende overfor barna sine. Du skriver at du ikke er redd for å si fra overfor faren din og du er heller ikke redd for å bli slått. Jeg tenker at dette tøffe er din måte å håndtere en utrolig vanskelig livssituasjon. Det må være veldig slitsomt å ha det slik du har det nå. Et hjem skal være der du er trygg, både for psykisk og fysisk vold, og et hjem skal være der du kan slappe av og få energi. Et hjem skal ikke være et sted hvor du ofte må stå i tøffe konflikter og være utsatt for vold. Det samme gjelder også for søsteren din. Dere skal ikke måtte tåle disse konfliktene og volden. Det er ikke lov å utøve vold, uansett hva dere barna har gjort i forkant. Det er aldri deres feil at faren din slår eller truer, og at moren din ikke klarer å beskytte dere fra dette. Det er de voksnes oppgave, både moren og faren din, sin oppgave å passe på at dere har det bra. 

Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å ringe til Alarmtelefonen for barn og ungdom på telefonnummer 116 111. Du kan ringe gratis og der vil du få snakke med dyktige rådgivere som kan hjelpe deg på veien videre. Jeg vil også anbefale deg å ta kontakt med barneverntjenesten og fortelle dem om hjemmesituasjonen til deg og søsteren din. Barneverntjenesten har i oppgave å sikre at barn og ungdom har gode utviklingsmuligheter og god nok omsorg og trygghet hjemme. Du kan finne telefonnummeret til barneverntjenesten på din kommunes hjemmeside. Det er slik at alarmtelefonen har åpent i de tidspunktene hvor barneverntjenesten ikke er tilgjengelig, slik at du alltid har noen å kontakte når du har det vanskelig hjemme. Du kan også be om hjelp fra alarmtelefonen eller barneverntjenesten til å kontakte politiet, eller kontakte politiet selv. 

Jeg legger ved en artikkel om alarmtelefonen, en artikkel om barneverntjenesten og en artikkel om vold som jeg tror du kan ha nytte av å lese.

Jeg vil også råde deg til å snakke sammen med søsteren din. Snakk sammen om hvordan dere har det hjemme. Det kan være godt for dere begge å dele med noen som forstår hva dere går gjennom i hverdagen. Dere kan gjøre hverandre sterkere. Du skriver at du synes så synd på søsteren din. Søsteren din er heldig som har deg og jeg tenker at du har gode empatiske evner. Dette er din ressurs. Jeg vil samtidig oppmuntre deg til å huske å gi deg selv omsorg og trøst også. Du står også i en utrolig vanskelig livssituasjon, selv om du har funnet en måte du klarer å si fra på. Jeg synes ikke du og søsteren din skal stå i dette, støtt hverandre i å søke hjelp.

Snakk med en voksen du har tillit til, dette kan for eksempel være helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom i kommunen din. Du kan oppmuntre søsteren din til å gjøre det samme. Helsesøster har lang erfaring i å lytte til ungdom som strever, og kan komme med gode råd til hvordan du kan få det bedre. Der kan både du og søsteren din ta opp hjemmesituasjonen deres. Søsteren din kan også snakke med helsesøster om selvtilliten og selvskading hennes. 

Jeg håper at du har fått noen gode råd om hvordan du kan gå fram med dette. Jeg håper at du velger å snakke med noen om hvordan du og søsteren din har det hjemme, dere skal ikke måtte tåle å bo i et hjem der dere utsettes for vold. Dere kan få det bedre og dere fortjener å få det bedre.

Jeg ønsker deg og søsteren din all lykke til.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold