Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min blir utsatt for vold av mannen sin. Hvilke konsekvenser kan det få for henne og mannen dersom jeg sier ifra?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg trenger råd om hva jeg bør gjøre med en situasjon som en venninne av meg er innblandet i. Hun er under 18 år og har giftet seg med en som er rundt 25 år (tror jeg) etter å ha kjent han i bare et halvt år. Det var ikke tvangsekteskap, han maste ganske mye, men både henne og foreldrene hennes var med på det til slutt etter at han spurte om hånda hennes flere ganger. Nå er de som sagt gift og de bor sammen, men hun har fortalt masse som skjer med dem, bla. hvor agressiv og kontrollerende han er. Han gjøre henne vondt både litt fysisk og psykisk, men hun tør ikke å si imot han eller gjøre noen ting med det. Og nå vet jo ikke jeg om jeg skal blande meg inn og fortelle noen eller om jeg skal la være for noen andre venninner har sagt at det er hennes valg og hun får gjøre noe med det hvis hun vil, men jeg føler at jeg burde gjøre noe men vil ikke at det skal føre til dårlige konsekvenser for henne. Hva slags konsekvenser vil både henne og han få dersom jeg sier ifra?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 17 år

Du skriver at venninnen din, som er under 18 år, har giftet seg med en som er 25 år og som utøver fysisk og psykisk vold mot henne. Du er usikker på om du skal blande deg inn eller ikke. Og du lurer på hva slags konsekvenser det kan få om du sier ifra til noen.

Først vil jeg si at du er en utrolig god venninne som bryr deg, det er viktig å bry oss når vi blir vitne til at andre er utsatt for vold. Vold er ingen privatsak! Det er alltid den som utøver volden som har skyld i og er ansvarlig for volden. Vold er også ulovlig! Den som er utsatt for vold kan ofte kjenne på mye skyld og skam fordi at de av den som utøver volden blir gitt skylden. eks "det er din feil det som skjer fordi du provoserer". Mange som blir utsatt for vold vil også få lav selvtillit og kanskje føle at de ikke fortjener bedre. Da er det godt å ha venninner som deg, som kan si at det ikke er hennes feil og at hun fortjener å bli behandlet bedre! Det beste er om venninnen din klarer å forstå at ansvaret ligger hos mannen sin - kanskje trenger han hjelp til å reagere annerledes? Hun kan også anmelde volden hans. Det er viktig at hun tenker på sin egen sikkerhet, f.eks: vite hun hvor krisesenteret er, ha lagret tlf nr dit, alltid har tlf i lomma så hun kan ringe etter hjelp og snakke med venner og familie om det hun opplever - at andre vet kan være forebyggende mot ny vold. 

Kanskje kan du snakke med foreldrene hennes om det du vet? Å få involvert noen trygge voksne er uansett lurt. Går dere på skole kan du snakke med helsesøster. Du kan også ringe Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge. 

Lykke til!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Er kjæresten min voldelig?

Kjærester #ikkegreit / ung.no

Kjæresten min er vanligvis snill mot meg, men i det siste har han forandret seg litt. Når vi krangler blir han fryktelig sint.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold