Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om det venninnen min opplevde er voldtekt. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

idag fortalte min bestevenninne at hun trodde hun kansje hadde blitt voldtatt. igår hadde hun vært med noen av de andre vennene sine som jeg ikke kjenner så godt, og en av de hadde ho runket før, la oss kalle han per. per vill følge henne hjem siden de går samme vei. når de kom til krysset der han bor, hadde han klemt henne og begynt å tå på rompen hennes. videre hadde han tatt hendene ned i buksen hennes. jeg vet ikke alle detaljene men jeg tro det var ganske gale. hun fortalte meg at når han begynte å gjøre det blei hun stiv av skrekk og at hun ikke viste hva hun skulle gjøre, og at hun senere prøvde og finne på unskyldninger for å få han av seg. jeg vet ikke om hun dyttet han av seg. er dette voldtekt? hun hadde jo ikke lyst, men hun sa jo ikke tydelig ifra heller. hilsen bekymret bestevennine

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Tusen takk for din henvendelse til oss.

 

Du forteller om venninnen din som har opplevd å bli befølt både utenpå og innenfor klærne,  av en bekjent.

Du forteller også at hun ble stiv av skrekk og ikke visste hva hun skulle foreta seg.

Det er veldig trist for oss å lese at venninnen din har opplevd dette!

 

Det er ikke lov å ta seg til rette når det kommer til sex.

Det skal alltid være samtykke fra begge parter, og enighet om hva som er greit å gjøre eller ikke.

Å stivne til, slik venninnen din beskriver at hun gjorde, er helt normalt når man blir redd.

Og selv om hun ikke tydelig sa ?nei?, så høres det ut som om signalene hun ga tilsa at hun var ukomfortabel med situasjonen.

 

Venninnen din kan absolutt ikke klandres for det som skjedde.

Det er allikevel lurt å alltid sette grenser for seg selv i slike og liknende situasjoner, så det ikke er noen tvil om hva som er greit.

 

Det er flott at du er en god venn som stiller disse spørsmålene, og vi vil anbefale venninnen din å snakke med en trygg, voksen person om det som skjedde.

Hun kan kanskje snakke med foreldrene sine?

Ellers er både helsesøster ved skolen eller en lærer flinke hjelpepersoner som kan gi gode råd og veiledning på hva hun kan foreta seg.

 

Dersom hun, eller du, ønsker å ringe noen for å snakke, så kan dere kontakte Alarmtelefonen for barn og unge på telefon: 116 111, nettadressen er:www.116111.no og/eller Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på telefon: 800 57 000, nettadressen er:www.incest80057000.no.

 

Håper med dette at vi kunne være til hjelp, og ønsker dere masse lykke til!

Legger til slutt ved noen artikler som kan være nyttige å lese. Hilsen Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold