Hopp til hovedinnholdet

Mamma klorer meg og drar meg i håret, er det vold?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en forvirret jente på 13 år som lenge har hatt lyst til å spørre dere om hjelp! Jeg har helt siden jeg kunne ha husket har jeg blitt klort, dratt i håret eller holdt hardt i armen av min mor. Jeg vet godt at vold i Norge ikke er lov men er det mamma har gjort så ille at det kan bli kalt "vold". For eksempel da jeg og mamma øvde for matte tentamen ble vi svært uenige om ett svar. Jeg da begynte å dra papirene med oppgavene fra mamma mens hun spurte meg om hun kunne vise hvordan henne tenkte oppgaven skulle løses. Jeg svarte nei flere ganger fordi jeg var sur, trøtt og sliten etter og ha vært syk i noen dager med feber osv. Mamma da ble så sint at hun dro meg i håret presset pannen hennes inntil min hardt mens hun skrekk på meg. Jeg var så usikker på om det var mamma sin feil for å ha gjort meg vondt på den måten eller om det var min feil for at jeg gjorde mamma så sint slik at hun følte seg så sur og lei at hun reagerte med å gjøre det hun gjorde.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.


Takk for at du kontakter Ung.no. 

Så bra at du tar kontakt for å få hjelp. For det må være vondt for deg å gå å tenke på at det du utsettes for er vold. Og om du i tillegg tenker at du er skyld i at mamma utøver vold mot deg, forstår jeg at det kan føles vondt og vanskelig. 

For det er helt klart at det du opplever at mamma gjør mot deg regnes som vold. Og det skal ikke forekomme. Det er heller ikke slik at det er du som har skyld i at mamma utøver volden. Det er alltid den som utøver vold som har ansvaret.

De fleste foreldre ønsker å være gode foreldre, men det er ikke alltid at de får det helt til, eller gjør det på en god nok måte. De kan være slitne og stressede, eller ha andre bekymringer som sliter på, eller de kan oppleve at de ikke får til å oppdra barna sine uten å bruke vold. I noen tilfeller kan det handle om at en selv ble oppdratt under bruk av vold og derfor ikke vet om andre måter å oppdra barn på. Dette kan være en forklaring, men det er likefullt både ulovlig og feil og skal ikke forekomme. Derfor er det viktig å få slutt på volden, og det er viktig at både du og mamma får hjelp til å få det bedre sammen.

Mange barn og unge som utsettes for vold er redde for å si i fra til noen andre i frykt for at ting skal bli enda verre, eller at de skal få skyld i at barnevernet eller andre tar kontakt med familien. Noen kan ha fantasier og bekymringer om at foreldrenen vil bli straffet på noen måte, eller at en må flytte i fosterfamilie. Er noe av dette noe du kjenner deg igjen i?

Forsøk å ikke la dine eventuelle bekymringer stoppe deg i å søke hjelp. Den som skal hjelpe deg, vil sammen med deg og din familie forsøke å finne en god løsning.

Det er flere rundt deg som du kan snakke med. Det kan være din kontaktlærer, helsesøster på skolen, eller du kan ta kontakt med barnevernstjenesten

Du kan også benytte deg av Alarmtelefonen for barn og unge. Her kan du snakke anonymt med noen som kan veilede deg i hva du kan gjøre og hvem du kan kontakte i ditt distrikt.

Les også de artiklene jeg legger ved svaret. 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold